Capital.ba

Dug „Energolinije“, za koji je optužen Džombić, premašio 24 miliona KM

09.02.2022. / 16:06

BANJALUKA – Dug koji „Energolinija“ iz Zvornika ima prema Republici Srpskoj, za šta je potvrđena optužnica protiv bivšeg premijera Aleksandra Džombića, dostigao je 24,1 milion maraka.

energolinija

Foto: Capital

U odgovoru Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske na poslaničko pitanje Igora Crnatka iz PDP-a dat je pregled u vezi sa spornim kreditom datim „Energoliniji“ i postupcima vođenim povodom naplate tog kredita.

U IRB-u navode da je kredit „Energoliniji“ dat po ugovoru o prosljeđivanju sredstava iz projekta kreditiranja za mala i srednja preduzeća iz sredstava EIB-a, a da su „Alumina“ i „Alusil“ bili jemci i založni dužnici, a „Mehanika“ založni dužnik.

„Ukupan iznos dospjelih obaveza na dan 7. februar 2022. godine iznosi 24.170.510 KM, a sastoji se od dospjele glavnice od 19.400.000 KM, dospjele kamate od 3.428.228 KM, zatezne kamate od 372.281 KM i naknade za nenamjensko trošenje sredstava u iznosu od 970.000 KM“, precizirali su u IRB-u.

Do otvaranja stečaja od „Energolinije“ je naplaćeno svega 518.474 KM.

Dodaju i da je od „Alumine“ kao jemca naplaćeno 6.194.870 KM, ali i da je to „oboreno“ presudom Okružnog privrednog suda u Bijeljini u decembru 2020. godine. To je potvrdio Viši privredni sud u Banjaluci u junu 2021. godine.

„Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske obavezan je da vrati iznos od 6.194.870 KM koji je „Alumina“ platila na ime jemstva. IRB je, u skladu s tim, u avgustu 2021. godine izvršila povrat naplaćenih sredstava“, istakli su u IRB-u.

Na navedenu presudu Fond je uložio u julu 2021. godine reviziju Vrhovnom sudu Republike Srpske koji još uvijek nije donio odluku po reviziji.

U IRB tvrde da su urgirali kod Vrhovnog suda u januaru ove godine da donese odluku.

Naplata od „Mehanike“ i „Alusila“ je takođe zaustavljena.

Dodaju i da je nad „Mehanikom“, koja je bila založni dužnik za kredit „Energolinije“, otvoren stečajni postupak u junu 2019. godine. Pojašnjavaju da su u sporu oko prijave potraživanja od tog društva, kao i od društva „Alusil“ koji je bio jemac i takođe je u stečaju. U oba slučaja sve je zaustavljeno dok se pravosnažno ne odluči u  predmetu po tužbi „Alumine“.

„Fond je zatražio nastavak prekinutih postupaka. Imajući u vidu da je navedenim presudama donešenim u korist „Alumine“ očigledno došlo do kršenja zakonskih odredaba, zbog čega je i uložena revizija, mišljenja smo da će Vrhovni sud RS usvojiti reviziju i poništiti donešene presude“, smatraju u IRB-u.

Pravdaju se da su kroz četiri sudska postupka preduzeli sve radnje propisane pozitivnim zakonskim propisima.

energolinija

Podsjećamo, postupajući sudija Okružnog suda Banjaluka potvrdio je 17. januara ove godine optužnicu protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Džombić je optužen zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu “Energolinija” Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona KM, “iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva”.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a “Energoliniji” pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu, ističe se u optužnici.

Podsjećamo, portal CAPITAL je još 2013. godine pisao o tome kako “Energolinija” ne vraća kredit.

Nešto ranije, u decembru 2011. godine tadašnji direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) Milenko Pavlović podnio je ostavku zbog pritiska da odobri direktne milionske kredite iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB), mežu kojima je bio i onaj za preduzeće iz Zvornika.

Džombić je u to vrijeme bio predsjednik Vlade Republike Srpske.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Dug „Energolinije“, za koji je optužen Džombić, premašio 24 miliona KM

  1. Upućen

   Mašala aleksandre džombiću. Mašala. Majstorski odradjeno, kako si samo ti znao.
   Samo tvoja alavost je mogla odrediti ovoliki iznos “posla”. Mislim da i danas milena po italijanskim skijalištima troši “zaradu”.