Capital.ba

Dom naroda BiH: Ponovo o finansijskoj situaciji u BHRT-u

08.06.2017. / 13:20

SARAJEVO, Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović izjavio je danas u Sarajevu da ne zna hoće li ovaj javni emiter opstati do kraja godine s obzirom na finansijske probleme, posebno u vezi sa prikupljanjem RTV takse.

Karamehmedović je članove Komisije za finansije i budžet Doma naroda informisao da je “M:tel” najavio BHRT-u da 30. juna potpuno prestaje naplaćivanje takse putem računa za telekomunikacije, te da entitetski emiteri ne uplaćuju na jedinstveni račun sredstva za RTV taksu prikupljenu putem inkasantske službe.

“Dugovanja po osnovu neuplaćenih sredstava po osnovu RTV takse koju su prikupili inkasanti premašila su 16 miliona KM”, naveo je Karamehmedović.

Komisija je danas razmatrala i usvojila Izvještaj o finansijskoj reviziji BHRT za 2015. godinu koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Zamjenik generalnog revizora Jasmin Pilica upoznao je članove Komisije da je finansijska revizija BHRT-a za 2015. godinu sprovedena na zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i da je prva poslije 2008. godine.

Ističući da su se u tom periodu problemi u BHRT-u umnožili, Pilica je naveo da je revizija utvrdila da su gubici u 2015. iznosili više od pet miliona KM, dok su ukupne obaveze na kraju te godine premašile 30 miliona KM.

“Na ove finansijske pokazatelje poseban uticaj ima nepostojanje efikasnog načina prikupljanja RTV takse”, konstatovao je Pilica.

On je naveo da je revizija utvrdila problem neriješenog vlasništva nad imovinom BHRT-a, koji nema dokaz za nekretnine koje vodi u svojim poslovnim knjigama.

“Osim toga, u 2015. godini uočeno je da je u radni odnos na netransparentan način, na osnovu dvogodišnjeg ugovora o radu na neodređeno, primljeno 21 lice”, dodao je Pilica.

Zamjenik generalnog revizora rekao je da je revizijom konstatovano kršenje procesa javnih nabavki, odnosno da BHRT vrši kompenzaciju sa dobavljačima, što je direktno kršenje Zakona o javnim nabavkama.

Član Komisije Zdenka DŽambas sigurna je da bi stanje u BHRT-u bilo bolje da je Kancelarija za reviziju institucija BiH svake godine vršila reviziju ovog javnog emitera.

Prema mišljenju člana Komisije Dragutina Rodića, specijalni revizorski izvještaj pokazao je činjenično stanje i evidentirao sistemske probleme u BHRT-u, dok Sifet Podžić smatra da je problem BHRT-a mnogo širi od mogućnosti Komisije da učini nešto.

Komisija će Domu naroda predložiti zaključke kojim bi bilo zatraženo od rukovodstva BHRT-a da u određenim rokovima dostavi informaciju u vezi sa sprovođenjem revizorskih preporuka.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda danas je razmatrala i Godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije te Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za prošlu godinu. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!