Capital.ba

Dobit Centralne banke BiH pala za 14,6 miliona KM

14.04.2021. / 14:13

BANJALUKA – Dobit Centralne banke BiH u prošloj godini iznosila je 7,9 miliona KM i drastično je smanjena u odnosu na 2019. kada je iznosila 22,5 miliona maraka.

dobit centralne banke

Foto: CB BiH

Operativni prihodi CB BiH lani su smanjeni za 4,7 miliona KM, dok su troškovi neznatno povećani.

U finansijskom izvještaju Centralne banke navodi se da pad finansijskog rezultata prije rezervacija za očekivane kreditne gubitke lani u odnosu na 2019. godinu odražava posljedice operacija CB koje je bilo neophodno preduzeti s ciljem očuvanja stabilnosti domaće valute, garantovanja konvertibilnosti KM i doprinosa sveukupnoj finansijskoj stabilnosti u BiH.

„Značajan rast monetarne pasive CB je dominantno prouzrokovan RFI aranžmanom koji je Centralnu banku izložio dodatnim kamatnim rashodima po osnovu njenih bruto deviznih rezervi. Uzimajući u obzir funkciju, osnovne ciljeve i zadatke, neto dobit Centralne banke se ne može koristiti kao finansijska mjera uspješnog poslovanja“, navodi se u izvještaju.

U Centralnoj banci su naveli da se tokom cijele 2020. godine poslovanje banke odvijalo u uslovima neizvjesnosti i otežanog sprovođenja njenih zadataka i aktivnosti usljed proglašenja pandemije virusa korona.Navode da je proglašenje nastanka stanja

prirodne i druge nesreće u BiH 17. marta 2020. godine dovelo do povećane privremene tražnje za KM novčanicama i EUR novčanicama od strane domaćih komercijalnih banaka.

Naknade rukovodstva banke

U izvještaju se navodi i da su ukupne naknade članovima ključnog rukovodstva CB u 2020. godini iznosile 889 hiljada KM, od čega se 556 hiljada KM odnosilo na plate i ostale naknade, a 333 hiljade KM na poreze i doprinose. U odnosu na 2019. taj iznos je manji za 43.000 KM.

„Iznenadna povećana tražnja za KM novčanicama je uspješno realizovana kroz trezore Centralne banke i račune rezervi komercijalnih banaka. Raspolaganje dovoljnom količinom gotovog novca u trezorima je omogućilo nesmetano izvršavanje zakonskih obaveza Centralne banke po pitanju garantovane konvertibilnosti KM koja niti jednog momenta nije bila ugrožena“, dodaje se u izvještaju banke.

Pandemija korona virusa, navode, nije dovela do povlačenja novca koje banke imaju u CB iznad obaveznih rezervi.

Na kraju 2020. godine ukupni depoziti 24 banke u BiH kod CB su iznosili 5,9 milijardi KM i veći su za oko 200 miliona u odnosu na kraj 2019. godine.

Prosječno stanje iznosa iznad obavezne rezerve za 2020. godinu iznosi 2,7 milijardi na koje su banke plaćale negativnu kamatnu stopu.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!