ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Devizne rezerve NBS 11,44 milijarde evra

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju marta 11,44 milijarde evra, što je za 42,1 milion evra više nego u februaru, i čak za 1,20 milijardi evra više nego na kraju marta 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbjeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 184 odsto i više od pet mjeseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 8,96 milijardi evra, što je za tri miliona evra više nego na kraju prethodnog mjeseca.

Na povećanje bruto deviznih rezervi u martu najviše su uticali prilivi po osnovu uspješnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve uslijed uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 94 miliona evra.

Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u martu su imali i tržišni faktori u iznosu od 47,5 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrijednosti (128,8 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno neto 47,6 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 474,4 miliona evra i bio je za 40,8 miliona veći nego u prethodnom mjesecu.

U prva tri mjeseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,40 milijardi evra.

Dinar je u martu nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro na mjesečnom nivou, koliko iznosi i nominalno jačanje od početka godine. U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u februaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomjernih kratkoročnih oscilacija kursa.

NBS je u martu, četvrti put u ovoj godini, organizovala dodatnu svop aukciju deviza EUR/RSD, kako bi se obezbjedilo dalje nesmetano funkcionisanje međubankarskog novčanog tržišta u uslovima blagog smanjenja viška dinarske likvidnosti bankarskog sektora, karakterističnog za početak novog perioda izdvajanja obavezne rezerve banaka.

Na aukciji organizovanoj 25. marta, NBS je od banaka svop kupila 42 miliona evra, čime je bankama obezbjedila dinarsku likvidnost na rok od dvije nedjelje u iznosu od pet milijardi dinara.

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+