ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Centralna banka BiH u opticaj ubacuje 2,5 milijarde novih KM

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Centralna banka BiH u narednom periodu u opticaj će ubaciti blizu 2,5 milijardi KM novih novčanica i kovanica, pišu “Nezavisne novine”.

Isti izvor navodi da je, prema njihovim saznanjima, Centralna banka BiH u julu i novembru prošle godine putem javnih tendera sklopila ugovore sa dvije kompanije koje su dobile zadatak da izrade, odnosno iskuju velike količine konvertibilnih maraka u raznim apoenima.

Prema detaljima tendera, najprije je u julu sklopljen oko šest miliona KM vrijedan ugovor s kompanijom “Oberthur fiduciare Sas”, koja se bavi uslugama “izrade novčanica”, a onda u novembru i 2,627 miliona KM vrijedan ugovor s firmom “Royal mint”, koja, pak, treba da iskuje kovanice.

Kada sav novac bude iskovan i odštampan, u opticaj će biti stavljeno čak 2,447.750.000 KM novog novca, ali će, kako navode iz Centralne banke, većina starog biti povučena iz opticaja.

O kakvom se velikom poslu zapravo radi potvrđuju i količine naručenih novčanica u kovanicama i raznim apoenima.

Na pitanje da li je u pitanju tek redovna procedura ili “doštampavanje”, koje upućuje na mogući početak inflacije, iz Centralne banke BiH navode da je riječ “o redovnom štampanju u skladu s potrebama opticaja”.

“Karakteristika za novčanice je da se upotrebom u opticaju habaju i oštećuju te imaju ograničen vijek trajanja. Centralna banka u cilju održavanja visoke kvalitete gotovog novca u opticaju pohabane i oštećene novčanice zamjenjuje novim. Takođe, u obzir treba uzeti i kontinuirano povećanje gotovine u opticaju”, navode iz Centralne banke BiH.

Prema njihovim riječima, kovanice se proizvode u svrhu redovnog snabdijevanja opticaja putem komercijalnih banaka u BiH. “Karakteristike kovanog novca, naročito onog manjih apoena, su da se ne vraća iz opticaja nakon izdavanja /ostaje kod građanstva i u upotrebi/, dok se jedan dio kovanog novca koji je oštećen povlači i uništava u skladu s propisima Centralne banke”, ističu iz ove institucije.

Iz tih razloga, kažu u Centralnoj banci BiH, potrebna je izrada “dodatnih količina kovanog novca i zadovoljavanje potražnje od komercijalnih banaka, odnosno privrede i građanstva u BiH.

Prema informacijama iz ove banke, naručeno je štampanje 15 miliona /komada/ apoena od 100 KM /1,5 milijardi KM/, 15 miliona od 50 KM /750 miliona KM/ te 20 miliona apoena od 20 KM /200 miliona KM/. To u zbiru daje cifru od 2,450 milijardi KM.

Kada je riječ o kovanicama, iz Centralne banke BiH su naručili kovanje 15 miliona /komada/ apoena od jednu KM /15 miliona KM/, 10 miliona apoena od 50 feninga /pet miliona KM/, 20 miliona apoena od 20 feninga /četiri miliona KM/, 25 miliona apoena od 10 feninga /2,5 miliona KM/, te 25 miliona apoena od pet feninga /1,250 miliona KM/, što iznosi 27,75 miliona KM. Nezavisne novine

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+