Capital.ba

Bisnode Trade Program za razmjenu poslovnih informacija o navikama plaćanja kupaca

23.05.2017. / 12:37

BANJALUKA, Bisnode predstavlja novi Trade program za razmjenu poslovnih informacija svim preduzećima prilikom čega će biti u mogućnosti da na pravi način ostvare svoja potraživanja od  svojih kupaca.

Ono što predstavlja Trade program jeste djelotvoran način kako kupce obavjestiti da se od njih očekuje pravovremena naplata.

„Kada su kupci svjesni da se podaci o vlastitim potraživanjima kompanija dijele sa Bisnode, povećava se broj pravovremenih naplata, a istovremeno utječe na ponašanje mogućih neplatiša. Na ovaj način može se ubrzati rast prihoda poduzeća, smanjiti dnevna potraživanja od kupaca i potencijalni otpis potraživanja jer se dijele informacije o potraživanjima sa najvećom europskom komercijalnom poslovnom mrežom“ , navodi se u saopštenju.

Djelovanje ovog programa se odrađuje preko računa potraživanja firme koja želi ostvariti naplatu ovim putem.

„Jednostavno pošaljete svoj portfelj računa sa potraživanjima u elektronskom obliku po vlastitom izboru, a ostalo će napraviti Bisnode tim. Bisnode može zaprimiti većinu formata datoteka te osigurava sigurne tehnološke protokole za prijenos podataka. Bit će Vam dodijeljen voditelj projekta koji će se pobrinuti da su podaci Vašeg portfelja preneseni na odgovarajući način. Trade program društva Bisnode o razmjeni poslovnih podataka je jednostavan, prilagodljiv i pouzdan. Sudjelovanje u Trade programu je dobrovoljno, besplatno i temelji se na međusobnom povjerenju“ , istakli su u Bisnode timu.

U Bisnode Trade programu istakli su da ovo može pridonijeti poslovnoj javnosti preduzeća razmjenom iskustava, a samim tim bez dodatnih troškova uživati u  sljedećim prednostima:

Upoređivanje izvještaja o kupcima: besplatno upoređivanje istorije plaćanja kupaca sa statističkim podacima navika plaćanja kupaca koje nudi Bisnode. Provjera kako kupci plaćaju jednom preduzeću a kako drugim dobavljačima te na taj način prepoznati probleme kao i nove prodajne mogućnosti. Podaci o plaćanjima daju jasan odgovor ima li preduzeće problema s likvidnošću ili je razlog kašnjenja plaćanja interna politika plaćanja.

Trendovi kašnjenja u plaćanju: besplatan uvid u navike plaćanja pojedinih klijenata ili odabranog portfelja. Matrica prelaska u druge razrede plaćanja omogućava izvrstan monitoring te pravovremeno djelovanje.

Analiza rizika portfelja: podijelom portfelj preduzeća u rizične razrede kako bi otkrili klijente koji bi mogli postati neredoviti u plaćanju svojih obveza. Na taj način dobija se cjelovit makro pregled rizika kao i prilika u portfelju određenog preduzeća i njegovih kupaca te se na taj način smanjuje neurednost u plaćanjima, snižavaju se operativni troškovi i ojačava novčani tok.

Ono što su posebno naglasili u ovom timu jeste da su povjerenje i sigurnost njihov prioritet.

„Bisnode garantuje i štiti povjerljivost podataka kao i njihovog izvora. Povjerenje jamči i međusobni ugovor o neotkrivanju poslovnih informacija. Protokol razmjene podataka Bisnode štiti sa odgovarajućim pristupima i lozinkama do kojih mogu pristupiti isključivo ugovorom o razmjeni podataka ovlaštene osobe. Materijalna prava na dostavljene podatke polaže dobavljač a Bisnode pridržava pravo na obradu tih podataka, ne prenoseći ni jedno pravo nad podacima – naplatno i besplatno – trećim osobama ili poduzećima“ , zaključili su iz Bisnode tima.

Više informacija o programu potražite na www.bisnode.ba

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!