Capital.ba

Bevanda: Pretrešćemo svaku agenciju, instituciju i radno mjesto

27.11.2012. / 7:55

BANJALUKA, U institucijama BiH uspjeli smo da napravimo reformske poteze, smanjili smo plate, ali na nekim potezima i dalje treba raditi, što svakako zahtijeva i vremena i detaljne analize.

Svaka institucija, svaka agencija i svako radno mjesto treba da se pretresu. Posao je obiman i nije još završen. To je posao koji treba raditi u kontinuitetu.
Rekao je ovo u intervjuu “Glasu Srpske” predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i dodao da očekuje da budžet BiH za iduću godinu bude brzo usvojen.
– Na sastanku sa evropskim komesarom Štefanom Fileom očekujem da skupa prođemo kroz Mapu puta. Bez obzira na to što BiH nije ispunila rokove koje smo postavili u Briselu i što je ostala sa dvije neriješene stvari – implementacijom presude Suda iz Strazbura u “slučaju Sejdić-Finci” i mehanizmom koordinacije, prekretnica za BiH je već nastupila, samo nam treba vremena i strpljenja da realizujemo sve zadatke koje smo obavezni da uradimo – rekao je Bevanda.
* U BiH dolazi komesar za proširenje Evropske unije Štefan File. Šta očekujete odnjegove posjete?
BEVANDA: Očekujem da ćemo svi skupa proći kroz Mapu puta. Bez obzira na to što BiH nije ispunila rokove koje smo postavili u Briselu i što je ostala sa dvije neriješene stvari – implementacijom presude Suda iz Strazbura u “slučaju Sejdić-Finci” i mehanizmom koordinacije, prekretnica je nastupila. Na ovom drugom polju napravili smo ogroman iskorak i tim koji je formirao Savjet ministara, uz učešće predstavnika entitetskih vlasti, došao je skoro do kraja. Još treba da se usaglase dvije tačke i nadam se da će to biti završeno u idućih dva-tri dana. Možda se to desi i na sastanku sa Fileom i da to pitanje ostavimo iza sebe i dođemo do konačnog rješenja. Što se tiče presude “Sejdić-Finci”, očekujem da će doći do redefinicije, jer se jednostavno iskazala podrška evropskom putu i odgovornost ove nove parlamentarne većine. Nadam se da i ovo što smo sada počeli vodi dobrom rješenju i, prema mojoj procjeni, u idućih nekoliko mjeseci i ova presuda će biti riješena i to će se pitanje staviti ad akta, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu.
* Da li BiH do Nove godine može ispuniti ta dva zadatka?
BEVANDA: Što se tiče mehanizma koordinacije, to ćemo uspjeti da završimo, ali što se tiče presude, nadam se da ćemo to uraditi u prva dva-tri mjeseca iduće godine.
* Znači li to da je pred nama godina koja će biti prekretnica na njenom putu ka EU?
BEVANDA: Prekretnica za BiH je već nastupila, samo nam treba vremena i strpljenja da realizujemo sve zadatke koje smo obavezni da uradimo. Ne može se obiman posao koji je pred BiH završiti za kratko vrijeme.
* Nacrt budžeta je trenutno u Predsjedništvu. Očekujete li da dobije podršku u obliku ukojem je upućen?
BEVANDA: Predsjedništvo ima zakonski rok od sedam dana od dobijanja budžeta iz Savjeta ministara, da prijedlog uputi Parlamentu BiH. Zaista se nadam da će za idućih dan-dva Predsjedništvo svoj posao završiti.
* Ako bi dva člana Predsjedništva BiH blokirala ovaj nacrt budžeta ili ako bi to učinilidelegati SDA nedolaskom na sjednicu Doma naroda, kakve posljedice bi to imalo i da li bimogao da bude usvojen do kraja godine?
BEVANDA: Zaista se nadam da do toga neće doći. Legalno je i legitimno da se članovi Predsjedništva usaglase i daju svoje primjedbe i sugestije i da to učine poslanici i delegati u Parlamentu BiH, te da BiH dobije budžet. Zaista se nadam da će svi imati dovoljno mudrosti i razumijevanja da dobijemo budžet i da privremeno finansiranje bude prošlost.
* Kada je riječ o budžetu institucija BiH, za koji se govori da je restriktivan, ipak supojedine stavke, kada se radi o troškovima, uvećane. Da li se moglo više štedjeti na nekimpozicijama?
BEVANDA: Uspjeli smo da napravimo reformske poteze i smanjili smo plate, ali na nekim potezima i dalje treba raditi, što svakako zahtijeva i vremena i detaljne analize. Svaka institucija, svaka agencija i svako radno mjesto treba da se pretresu. Posao je obiman i nije još završen. To je posao koji treba raditi u kontinuitetu.
* I dalje se pojedinim institucijama daje novac koji one ne mogu da potroše, aistovremeno iza sebe ne ostavljaju rezultate. Kako popraviti takvo stanje?
BEVANDA: Na tom planu je potrebno uraditi dosta analiza. Ne znam kakav da je Savjet ministara, to nije mogao uraditi za šest-sedam mjeseci, poslije zastoja od 16 mjeseci. To je proces na kojem treba raditi u kontinuitetu. Moraju se napraviti analize rada institucija.
* Kako biste ocijenili dosadašnji rad Savjeta ministara BiH, s obzirom na to da diomandata nije radio u punom sastavu?
BEVANDA: Naravno, uvijek se može više, ali bez obzira na činjenicu da su bili smijenjeni ministri iz SDA, a novi nisu bili izabrani, redovno smo održavali sjednice i donijeli sve one odluke koje su bile bitne za BiH. Sada će, u svakom slučaju, biti puno lakše i sasvim sigurno ćemo intenzivirati rad. I pored toga što smo jedan period radili u krnjem sastavu, završili smo i budžet i jednoglasno ga usvojili, ono što je bilo bitno oko higijenskog paketa i niza drugih zakonskih rješenja.
MMF
* Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da budžeti budu usvojeni do 4.decembra. Šta će se desiti ako se to ne ostvari?
BEVANDA: Svi bi budžete trebalo da usvoje do 4. decembra, ako bi htjeli da se 21. decembra na bordu direktora razmatra naše zaključenje, ali aranžman neće biti prekinut ako se to ne desi.
Kada se budžeti usvoje i ispune obaveze koje su vlasti preuzele u razgovoru sa MMF-om, novac će doći. Pogrešna je postavka da je stend-baj aranžman ugrožen i da će biti raskinut ako se budžeti ne usvoje do 4. decembra, ali preoptimistično bi bilo očekivati da se taj posao uradi do tada. Ništa se, međutim, katastrofalno neće desiti. Bitno je da se uslovi ispunjavaju i da se budžeti usvoje. Očekujem da će entiteti ispuniti obaveze koje su preuzeli i za ono što su rekli da je realno. Pregled će biti zaključen i entiteti će dobiti potrebni novac. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!