Capital.ba

Banjalučki „Vodovod“ nezakonito na radnicima „testira“ solidarnost

08.12.2017. / 14:55

Radnici 29. novembra obaviješteni da će im biti odbijeno 0,25 odsto od plate, iako Vlada RS tada nije imenovala ni upravljačka tijela Fonda
– Popović: Pripremali smo se za primjenu Zakona
– Mišić: Niko radniku ne može da odbije od plate bez njegove dozvole

BANJALUKA – Uprava banjalučkog „Vodovoda“ požurila je da obavijesti radnike da će im već od novembarske plate početi odbijati doprinose za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, iako još ne postoje ni račun za uplate, a organi Fonda su formirani tek juče na sjednici Vlade Republike Srpske.

Slikovni rezultat za vodovod banja luka

Vlada RS nije dala potrebne detaljne instrukcije, a uprava „Vodovoda“ je još u obavještenju od 29. novembra obavijestila svoje radnike da će im od novembarske neto plate odbijati 0,25 odsto i uplaćivati na račun ovog Fonda, otkriva portal CAPITAL.

Uprava Vodovoda svjesno je povrijedila prava radnika. Iako je Zakon objavljen 3. novembra u Službenom glasniku RS,  tada nije bilo formirano upravljačko tijelo niti otvoren račun za radničke uplate.

„U skladu sa članom 6. Zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu objavljenog u Sl. Glasniku broj 100/17 od 3.11.2017. godine, propisana je obaveza plaćanja doprinosa na teret radnika 0,25 odsto od neto plate. Izdvajanje doprinosa vršiće se od neto plate za novembar mjesec 2017. godine i uplaćivati na račun Fonda solidarnosti“, navodi se u pisanom internom obavještenju radnicima koje je u našem posjedu.

Kako je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS tek juče saopšteno da su imenovani članovi Upravnog odbora novog solidarnog fonda, a kao datum od kojeg će radnicima ovaj iznos biti odbijan od plate naveden 1. januar 2018. godine, u „Vodovodu“ su, kada smo ih kontaktirali, pokušali da „operu“ obavještenje koje je potpisao direktor Sektora za finansijske poslove Jasminko Bogdanić.

„Zakon je donesen u novembru i nije decidno navedeno da će se početi primjenjivati od 1. januara. Obavještenje radnicima bila je priprema za primjenu Zakona da se vidi šta i kako. Nijednom radniku se neće odbiti od plate do 1. januara. Informaciju o novom datumu tek jutros smo dobili“, pokušao je da situaciju opravda vršilac dužnosti direktora Vodovoda Zoran Popović.

Iako niko u ovom javnom preduzeću početkom novembra nije znao na koji račun bi novac trebalo uplatiti, u sektoru finansija su ipak odlučili da zadrže dio radničke zarade, što je teži oblik kršenja prava zaposlenih.

Samo nekoliko časova nakon što je CAPITAL direktora Popovića pitao kako je bilo moguće donijeti ovakvu odluku bez detaljnih informacija iz Vlade RS, na oglasnoj ploči preduzeća je po hitnom postupku osvanulo novo obavještenje gdje se kao novi datum za početak obustave na plate radnika navodi 1. januar 2018. godine. 

Mišić: Po kojem osnovu je najavljeno uzimanje dijela plate?

Upravo na ovu situaciju reagovala je i predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić navodeći da Zakon jeste stupio na snagu u prvoj polovini novembra, ali nije pojasnio način na koji će radnicima biti odbijan postotak od neto plate.

„Niko radniku ne može da odbije od plate bez njegove dozvole, a pogotovo ne može da mu odbije od plate i zadrži na svom računu jer u to vrijeme nije bila uspostavljena upravljačka struktura. Upravni odbor Fonda utvrdiće način uplate, u kojoj banci i na koji račun. Način kako će se to raditi još ne postoji. Zato je i objavljeno da će prikupljanje novca početi od 1. januara“, pojasnila je Mišić.

Po njenim riječima, ukoliko je neko od poslodavaca odbio novac pod opravdanjem da je to za novi Fond solidarnosti, postavlja se pitanje gdje je novac završio.

„Ovo je dobrovoljni fond i radnik može reći da ne želi da novac uplaćuje. Kada su djeca u pitanju, građani sigurno neće okrenuti glavu. Ali, suštinski se postavlja pitanje na osnovu čega je bilo ko, prije detaljnih instrukcija, najavio uzimanje dijela plate od radnika“, istakla je Mišić.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS nisu željeli da govore o slučaju banjalučkog Vodovoda, a redakciji CAPITAL-a samo je proslijeđeno jučerašnje saopštenje Fonda zdravstvenog osiguranja u kojem je navedeno da su imenovani vršioci dužnosti članova UO Fonda. O imenima 15 članova ovog tijela niko ne govori.

Za razgovor nije bio raspoložen ni ministar Dragan Bogadnić koji nije odgovarao na pozive naše redakcije.

Fond unutar Fonda

Prema Zakonu o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu sredstva ovog pravnog lica dodjeljuju se  za  dijagnostiku i liječenje „za koje nije moguće obezbijediti odgovarajuću zdravstvenu uslugu u Republici Srpskoj i  za  koju  Fond  zdravstvenog  osiguranja  Republike  Srpske  nije  u  mogućnosti  da  obezbijedi cjelokupna sredstva iz sopstvenih izvora, koja se prikupljaju i raspoređuju u skladu sa zakonom“.

Novac će biti izdvajan iz budžeta Republike Srpske, opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, iz posebnog  doprinosa  za  solidarnost  na  teret  budžetskih  korisnika,  javnih  preduzeća, ustanova, organa uprave, od upravnih organizacija u iznosu od pet odsto cijene kupljenog službenog putničkog vozila, osim vozila MUP-a i zdravstvenih ustanova, iz posebnog  doprinosa  za  solidarnost  u  iznosu  od  0,25 odsto neto plate radnika, iz donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca.

„Zaposleni u RS mogu uputiti zahtjev Upravnom odboru Fonda solidarnosti da ih oslobodi uplaćivanja doprinosa za solidarnost, a direktor Fonda solidarnosti dužan je to odobriti i o tome obavijestiti poslodavca zaposlenog“, stoji u Zakonu.

Zahtjev za dodjelu sredstava Fonda solidarnosti biće upućivan Fondu zdravstvenog  osiguranja  RS sa  naznakom  „za  Fond solidarnosti  za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu“.

Evidenciju o pristiglim zahtjevima vodiće FZO RS i o tome obavještavati direktora solidarnog fonda.

Iako članovi Upravnog odbora za svoj rad, prema Zakonu, neće primati naknadu, zanimljivo je da će naknada za rad direktora Fonda  solidarnosti  i članova  Komisije  za  dodjelu  sredstava  Fonda  solidarnosti pasti na trošak FZO RS.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Banjalučki „Vodovod“ nezakonito na radnicima „testira“ solidarnost

  1. Radnik vodovoda

   Tako se isto i sa platama radi,odredjene grupe zaposlenih(koji su bliski sa upravljackom garniturom) imaju povlastene koeficjente za plate,dok drugima se ne priznaju uredno zavrseni fakulteti i diplome!

  2. KoLektor

   „za koje nije moguće obezbijediti odgovarajuću zdravstvenu uslugu u Republici Srpskoj i za koju Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nije u mogućnosti da obezbijedi cjelokupna sredstva iz sopstvenih izvora, koja se prikupljaju i raspoređuju u skladu sa zakonom“

   Koliko su “sposobni” u FZO za očekivati je da predsjednik-premijer uskoro pokrene inicijativu za osnivanje još ponekog Fonda solidarnosti koji bi omogućili redovnu nabavku citostatika, vakcina, finansiranje zdravstvenih ustanova…

   • re

    Pa normalno ,privatno zdravstveno osiguranje!!!!Jasno je kako će zavrsiti postojeci kraterski i penzion i zdravstveni fond!