Capital.ba

Cijena nafte u SAD preskočila 84 dolara

13.10.2007. / 8:12

NEW YORK, Cijena sirove nafte na Njujorškoj berzi za kratko je juče preskočila rekordno visoku granicu od 84 dolara za barel, usljed sve veće napetosti između Turske i sjevernog Iraka, kao i zabrinutosti za raspoloživu ponudu glavnog energenta uoči zimske sezone potrošnje.

Laka američka sirova nafta za novembarski termin isporuke je tokom prijepodnevnog trgovanja na berzi u Njujorku poskupjela na 84,05 dolara, a potom se povukla na 83,76 dolara po barelu, što je ipak 68 centi više nego na otvaranju.

Istovremeno je evropska nafta “brent” na berzi u Londonu poskupjela 56 centi i košta 80,71 dolar za istu količinu.

Cijene su skočile kada su pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana saopštili da će se iz planina sjevernog Iraka vratiti u Tursku, u kojoj će se na meti njihovih napada naći vladajuća Partija pravde i razvoja i glavna opoziciona Republikanska narodna partija.

Premda je irački izvoz nafte preko Turske praktično zaustavljen poslije američke invazije na Irak u martu 2003. godine, od kada se mahom odvija sa punktova na jugu Iraka, tenzija u regionu utiče na poskupljenje sirovine jer se sa Bliskog istoka doprema približno trećina ukupne ponude nafte na svjetskom tržištu, podsećaju agencije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!