Capital.ba

Akumulirani gubitak 21 milion maraka

04.03.2010. / 9:13

BANJALUKA, Završnim računom, u kojem su napravljene sve korekcije po preporukama revizije, ustanovljen je akumulirani dug BHRT-a od oko 21 milion KM, a on bi mogao da bude veći za oko 3,5 miliona KM zbog dvosmislenih protokola koji je prethodni Upravni odbor /UO/ te kuće potpisao sa Federalnom televizijom /FTV/, izjavila je predsjednik UO BHRT-a Marija Putica.

Ona je navela da je prošla godina u BHRT-u uspješno završena, ali da su dugovi iz prethodnog perioda enormni i da će se morati sačiniti sanacioni plan.

“Prikazano je realno stanje. Iščišćene su sve poslovne knjige i sada je akumulirani gubitak BHRT-a oko 21 milion KM, s tim da će on biti još veći jer je BHRT tužio Federalnu RTV /FRTV/, a dio tog svog duga FRTV osporava. Nije isključeno da se BHRT optereti sa dodatnim dugom od tri-četiri miliona KM”, rekla je Putica “Glasu Srpske”.

Putica je istakla da je BHRT prošlu godinu završio sa dobitkom od nešto više od 1,26 miliona KM

Trenutna dugovanja BHRT-a prema Evropskoj uniji javnih emitera /EBU/ iznose gotovo 2,9 miliona švajcarskih franaka. Ukupna utuženja BHRT-a prema FRTV iznose oko 8,5 miliona maraka s tim da Federalna RTV osporava oko 3,5 miliona KM.

Prema Putičinim riječima, ta 3,5 miliona su sporna jer je bivši UO BHRT-a sa FTV-om potpisao protokole koji nisu dobri za BHRT, a zbog dvosmislenosti tih protokola ovaj dug se može smatrati neutemeljenim.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!