Capital.ba

Kopernicijum – Novi hemijski element

24.02.2010. / 20:31

BON, Naučnici su odabrali ime kopernicijum za novi hemijski element u čast poljskog astronoma Nikole Kopernika.

Simbol novog, 112 hemijskog elementa biće “Cn”, umjesto prvobitno predloženog “Cr” koji ima i druga naučna značenja, da bi se time izbjegla konfuzija.

Element je otkriven prije 13 godina, a nedavno je uvršten u periodični sistem elemenata.

Međunarodna unija za čistu i primijenjenu hemiju dala je naziv kopernicijum ovom elementu umjesto prvobitno korištenog ununbijumu.

Novi hemijski element je 227 puta teži od vodonika i najteži element koji je zvanično priznala Međunarodna unija za čistu i primjenjenu hemiju.

Unija je zvanično objavila prihvatanje imena ovog elementa 19. februara na dan rođenja Nikole Kopernika, tvorca modernog heliocentričnog sistema, koji je rođen 1473.godine u Torunu u Poljskoj.

Kopernik je utvrdio da planete kruže oko Sunca i definitivno opovrgnuo učenje da se Zemlja nalazi u centru svemira.

Međunarodni tim naučnika, koje je predvodio Zigmund Hofman, uspio je proizvesti element kopernicium prvi put još 9. februara 1996. godine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!