Capital.ba

U narednih deset dana zaostale plate radnicima Rafinerije nafte

11.10.2007. / 7:56

BANJALUKA – Vlada RS će radnicima Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu najvjerovatnije u narednih 10 dana isplatiti sve zaostale plate u ukupnom iznosu od 11,4 miliona KM, što znači da bi svaki od 1.500 radnika preduzeća prosječno dobio 7.600 KM.
Takav dogovor, koji su juče sklopili Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS, i predstavnici Sindikata Rafinerije nafte, mogao bi se naći već na današnjoj sjednici Vlade RS.
Ubiparip je istakao da je isplata zaostalih plata radnicima Rafinerije sastavni dio obaveza Vlade RS iz potpisanog ugovora o privatizaciji tri preduzeća naftne industrije s ruskom kompanijom “NefteGazInKor”.
“Pred Vladu idemo s prijedlogom da se radnicima isplate naknade na ime neto zarada u iznosu od 11.399.211 KM, dok je Sindikat odustao od drugih iskazanih potraživanja. S tim ćemo možda već danas ići pred Vladu, od koje očekujem razumijevanje za ovakvo rješenje”, kazao je Ubiparip.
Jednokratna isplata zaostale 22 plate bila bi, prema njegovoj ocjeni, najbolji stimulans za radnike brodskog preduzeća da uzmu maksimalno učešće u planovima Rusa za pokretanje tog giganta.
Ubiparip je, takođe, razgovarao s predstavnicima ruskog investitora, koji su ga informisali da će za desetak dana intenzivno krenuti s pripremom za početak remonta starog postrojenja Rafinerije nafte.
“Remont postrojenja će, prema njihovim prvim procjenama, trajati tri do četiri mjeseca, tako da, najvjerovanije, neće biti ispunjena naša ranija predviđanja da će Rafinerija do kraja godine preraditi prve količine naftnih derivata, već će to biti početkom iduće godine”, napomenuo je Ubiparip.
U Rafineriji nafte , kako pišu Nezavisne novine,trenutno se održava minimalan proces rada, a posebne ekipe radnika i predstavnika ruskog kupca popisuju inventar, što je posao koji treba da bude završen do 26. oktobra.
Jovan Dobrić, tehnički direktor Rafinerije, kazao je da se sada očekuju sredstva za servisiranje starih i nabavku novih dijelova, te HTZ opreme za radnike. Iako problem može predstavljati nadolazeći zimski period, Dobrić kaže da preduzeće posjeduje hangare i radionice u kojima se može servisirati rotaciona oprema.
On je izrazio očekivanje da će proces remonta biti uspješno završen i da će Rafinerija nafte početi s preradom derivata.
“Ne sumnjam u uspjeh projekta, prvenstveno zato što naš novi vlasnik posjeduje izvore sirove nafte. Kada se pokrenu postrojenja u kojima će se proizvoditi kvalitetni derivati, preduzeće može samo ići naprijed”, smatra Dobrić.
Hrvati vratili dokumentaciju
Rafinerija nafte iz Slavonskog Broda u utorak je domaćoj Rafineriji nafte vratila dokumentaciju, koja je iz Bosanskog Broda bila oduzeta za vrijeme rata 1992. godine, kazao je Jovan Dobrić.
Pozdravljajući taj potez hrvatske firme, Dobrić je kazao da je iz Slavonskog Broda vraćeno 11 sanduka originalne dokumentacije o novoj proizvodnoj liniji preduzeća.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!