Capital.ba

Rusi žele Slovence kao partnere za Južni tok

23.04.2008. / 7:15

LJUBLJANA, Ruski gasni gigant “Gazprom” sve je privrženiji ideji da postigne dogovor sa Slovenijom o izgradnji gasovoda “Južni tok” preko njene teritorije, a ne preko Austrije kako je prvobitno bilo planirano.
 
Slovenija se, međutim, nalazi pod pritiskom Evropske unije, koja smatra da je ta država kao članica Unije dužna da uradi sve za realizaciju konkurentskog gasovoda “Nabucco”, koji bi išao od Kaspijskog mora preko Turske do zapadne Evrope i čiji je cilj smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa.
Kako se nezvanično saznaje, prvi čovjek “Gazproma” Aleksej Miler tokom nedavnog boravka u Ljubljani i razgovora sa slovenačkim državnim vrhom dao je do znanja da bi Rusija željela da sporazum o izgradnji “Južnog toka” bude potpisan još pre jesenjih izbora u Sloveniji. Nakon tog susreta slovenačka vlada je saopštila da su sagovornici ocijenili mogućnosti za saradnju u oblasti snabdijevanja zemnim gasom i definisanju novih tranzitnih puteva i konstatovali da postoje dobri temelji za jačanje veza slovenačkih i ruskih privrednih subjekata.
Obećanje o učešću u projektu gasovoda, koji treba da ide od kaspijskog basena do Italije, već su dale Bugarska, Srbija, Mađarska i Grčka. Za realizaciju slovenačkog dijela, “Gazprom” i od slovenačke vlade izabrano preduzeće, najvjerovatnije “Petrol”, formirali bi zajedničku firmu sa sjedištem u Švajcarskoj, gdje takvu firmu već imaju “Gazprom” i drugi inicijator projekta italijanski “Eni”.
Iako bi izgradnja gasovoda “Južni tok” donijela Sloveniji značajnu korist, iz izvora bliskih slovenačkoj vladi čuju se primjedbe da bi potpisivanje sporazuma sa “Gazpromom” bilo loše prihvaćeno u Briselu.
 

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!