Capital.ba

Rast globalne prodaje čipova u decembru

05.01.2010. / 13:59

cipNJUJORK, Globalna prodaja računarskih čipova u decembru 2009. dosegnula je 22,6 milijardi dolara, što je rast od 8,5 odsto u poređenju s istim mjesecom prethodne godine, objavilo je američko udruženje industrije poluvodiča (SIA).
Kako se navodi u saopštenju udruženja, najsnažniji oporavak zabilježen je pritom u obje Amerike, gdje je ostvaren rast od gotovo 26 odsto u poređenju sa novembrom 2008. Prodaja čipova u azijsko-pacifičkoj regiji porasla je u tome mjesecu za 12,8 odsto u poređenju s istim mjesecom godine ranije, dok je u Evropi i Japanu zabilježila pad od 4,9 odnosno 5,3 odsto. Glavnu podršku snažnijoj prodaji dala je veća potražnja za HD televizorima, pametnim telefonima i računarima, navodi se dalje u saopštenju američkog udruženja proizvođača čipova.

Uprkos zamahu, prodaja je u prvih 11 mjeseci 2009. još uvijek bila za 13,2 odsto niža u poređenju s istim periodom godine ranije, pokazuju podaci SIA. U prvih 11 mjeseci prošle godine prodaja poluvodiča iznosila je ukupno 202,1 milijardu dolara, u poređenjui s 232,7 milijardi dolara u istom periodu 2008.

Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!