Capital.ba

Tadić: Nedopustivo bahato trošenje

03.12.2009. / 20:00

tadicBEOGRAD, Vlada će u narednom periodu zbog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) morati veoma ozbiljno da analizira rad pojedinih ministarstava.
Predsjednik Srbije Boris Tadić kaže da Vlada treba da utvrdi da li je kod trošenja sredstava bilo nepravilnosti u trošenju ili je bilo kršenja zakona.

“Pažljivo sam pogledao izvještaj revizora koji govori o prekomjernom trošenju sredstava u oblastima koje su potpuno izlišne u okolnostima svjetske finansijske krize, kao što su reprezentacija ili slično”, rekao je Tadić i dodao da je bahato i neodgovorno ponašanje državnih institucija “veoma opasno za ekonomske okolnosti u kojima se nalazi Srbija”.

“Tako se ophodi prema javnim finansijma svaka ozbiljna demokratija danas u svijetu i upravo zbog toga očekujem od Vlade da analizira sa punom ozbiljnošću izvještaj državnog revizora”, kazao je Tadić.

On je naveo da ima primjedbi na pojedine elemente tog izvještaja kao i da svi imaju pravo da te primjedbe iznesu u demokratskom procesu, ali da se izvještaj “mora uzeti sa punom ozbiljnošću”.

“To kažem kao predsjednik Srbije, osoba koja je zadužena da brani javni interes pa i svojinu građana, a poreski obveznici su dali svoju svojinu u budžet Republike Srbije”, rekao je Tadić.

Revizija pokazala neodgovornost Govoreći o revizorskom izveštaju, Vladimir Gligorov, sa Bečkog instituta za međunarodna ekonomska istraživanja, navodi da su rezultati koje je on pokazao “katastrofalan” i dodaje da je očigledno da postoji politička potreba da se nešto uradi.

“Kada je riječ o tome kako se raspolaže sa državnim sredstvima, mi vidimo da se radi o neodgovornoj vlasti. Međutim, ne očekujem da će se nešto drastično promijeniti, jer ako je javnost bila spremna da proguta posao kakav je bio sa NIS-om gde je prekršena svaka norma, pravilo, zakoni, da bi se ostvario viši cilj, koji god da je, ne vidim zašto bi to bilo drukčije na drugim nivoima“, rekao je Gligorov.

On je dodao da u nekoj demokratskoj zemlji sa demokratskom tradicijom ovo ne bi prošlo bez političkih posljedica i navodi da bi u najblažem slučaju došlo do ostavki ministara u čijim ministarstvima je bila najgora situacija, možda bi došlo do rekonstrukcije vlade, a u nekim zemljama možda i do vanrednih izbora.

“Kod nas će sve ostati najvjerovatnije na nivou skandala ili afere kao mnogo puta do sada”, kaže Gligorov i dodaje da umiješani u nenamjensko trošenje para iz budžeta smatraju da je to normalno, iako nije po formalnim pravilima, ali je onako kako se u Srbiji radi.

“Ne treba idealizovati nijednu zemlju, jer se svuda događaju slične situacije sa finansijama, ali je to politički skupo i rjeđe se događa u zemljama sa dugom demokratskom tradicijom”, rekao je Gligorov i dodao da je svaki sistem koji se zove demokratija zasnovan na nepovjerenju prema onima koji su na vlasti, što govori sama činjenica da postoje kontrole i revizori.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!