Capital.ba

BiH u septembru posjetilo 5,5 odsto više turista

23.11.2009. / 17:53

turistiSARAJEVO, BiH je u septembru posjetilo 56 810 turista, što je za 5,5 odsto više u odnosu na avgust, i više za 5,3 odsto u odnosu na septembar prošle godine, rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

        Prema njegovim riječima, turisti su ostvarili 129 413 noćenja, što je manje za 5,1 odsto u odnosu na avgust i manje za 0,1 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

        Milinović je naglasio da je ovo smanjenje prouzrokovano smanjenjem noćenja domaćih turista za 4,8 odsto, dok su strani turisti povećali broj noćenja za 3,8 odsto.

        “Od ukupnog broja noćenja, 43,7 odsto ostvarili su domaći turisti. U prosjeku, turisti su ostvarili 2,3 noći po dolasku, od toga 2,5 domaći, a 2,1 strani turisti”, rekao je Milinović na današnjoj konferenciji za novinare.

        On je istakao da su turisti iz Srbije ostvarili 13,4 odsto noćenja, Hrvatske 10,3, Poljske 9,4, Njemačke 8,6, Slovenije 6,9 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 51,4 odsto noćenja.

        Prema njegovim riječima, za devet mjeseci ostvareno je 440 374 dolazaka turista, što je manje za 6,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, od toga, domaći su ostvarili deset, a strani turisti 3,5 odsto manje dolazaka.

        “U istom periodu ostvareno je 988 284 noćenja, što je manje za 10,2 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine. Od toga, domaći turisti su ostvarili 12,3, a strani 8,2 odsto manje noćenja”, rekao je Milinović.

        Milinović je naveo da su od ukupnog broja noćenja, domaći turisti ostvarili 46,4 odsto, te da su u prosjeku turisti ostvarili 2,3 noći po dolasku, od čega 2,4 domaći i 2,2 strani turisti.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!