Capital.ba

Rekordna godišnja dobit Honde

10.05.2024. / 13:41

TOKYO – Japanski proizvođač automobila Honda ostvario je 120 milijardi evra prihoda od prodaje u fiskalnoj godini koja završava u martu, što je 20,8 odsto više nego godinu ranije.

FOTO: Pixabay

Neto dobit porasla je 70 odsto na rekordnih 1100 milijardi jena (6,55 milijardi evra), ali kompanija je i dalje oprezna u svojim prognozama.

Prema kompaniji, globalna prodaja vozila porasla je uglavnom zbog popularnosti njihovih vozila u SAD-u.

Prodaja je pala u Kini, koja ima vlastitu jaku industriju električnih automobila, dok je snažna prodaja motocikala u Indiji i Brazilu nadoknadila gubitke u Vijetnamu, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Honda je rekla da su ukupno povećanje cijena i slab jen pridonijeli povećanju dobiti.

Tvrtka nastavlja jasno slijediti cilj koji je postavila prije tri godine, a to je prodaja samo električnih vozila do 2040. godine.

Honda je i dalje oprezna u vezi sa izgledima. Za tekuću fiskalnu godinu koja završava krajem marta 2025. kompanija očekuje pad neto dobiti za 9,7 odsto na 1.000 milijardi jena, dok se očekuje pad prihoda za 0,6 odsto na 20.300 milijardi jena. Kako su objasnili, na buduće rezultate mogli bi uticati sve skuplji troškovi i promjene kursa stranih valuta.SEEbiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!