Capital.ba

Gazprom počeo rasprodavati zgrade u Moskvi

10.05.2024. / 9:58

MOSKVA – Gazprom objavio je da prodaje imovinu u Moskvi, sedam dana nakon što je objavio rekordne gubitke povezane sa prekidima snabdijevanja Europe povezanima sa invazijom na Ukrajinu.

pad proizvodnje gasproma

FOTO: Agencije

Kompanija je saopštila da nekretnine uključuju kancelarijske i nestambene zgrade, parkiralište u glavnom gradu i hotel Imperial Park te lječilište i odmaralište u selu Rogozino, nedaleko od Moskve.

“Gazprom je usred vatrene rasprodaje. Imali su najgoru godinu u decenijama, a proizvodnja im je pala na nivo iz 1970-ih”, rekao je Tom O'Donnell, energetski i geopolitički analitičar iz Berlina.

U najavi prodaje nekretnina Gazprom je na Telegramu objavio saopštenje sa telefonskim brojevima potencijalnih kupaca.

“Uzimajući u obzir završetak preseljenja kompanija Grupe Gazprom u Sankt Peterburg, PJSC Gazprom objavljuje svoju namjeru da proda nekretnine u Moskvi”, stoji u saopštenju.

Do 2023. multinacionalna energetska korporacija u većinskom državnom vlasništvu sa sjedištem u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu bila je najveća svjetska javno uvrštena kompanija za prirodni gas i najveća ruska kompanija po prihodima.

Međutim, prošlu sedmicu grupacija Gazprom, koja takođe uključuje naftne i energetske kompanije, objavila je neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,9 milijardi dolara) za 2023. godinu, prema Bloombergu, što je njen prvi gubitak od 1999. godine.

Temeljna dobit ili zarada prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala je na 618,38 milijardi rubalja (7,2 milijarde dolara) u 2023., u poređenju sa 2,79 trilijuna rubalja (25,1 milijardu dolara) u 2022., objavila je agencija.

Gazprom je ograničio dotok plina u Europu zbog odmazde Kremlja zbog potpore Zapada Ukrajini. Niže cijene gasa zbog blagog vremena, slabe potražnje, punih zaliha i zapadnih sankcija također su naštetile prihodima Rusije.

O'Donnell, suradnik u Wilson Center think-tanku, rekao je da je prije sveobuhvatne invazije Rusija opskrbljivala Europu sa 40 odsto svog gasa, a Putin je planirao učiniti kontinent ovisnijim o izvozu energije.

Rekao je da je prije rata Putin prekinuo snabdijevanjem gasom, uglavnom kroz gasovode Sjeverni tok, kroz Bjelorusiju i Poljsku, što je bio “dio njegove ratne strategije”.

Namjera je bila šokirati Evropu na pokornost energetskim ratom kako bi je spriječili da djeluje solidarno s Ukrajinom. Na njegovo iznenađenje, to se nije dogodilo”, rekao je O'Donnell.

Gazprom nije objavio svoju izvoznu statistiku od početka 2023., ali Reuters je rekao da njegovi obračuni pokazuju da su isporuke prirodnog gasa energetskog diva u Evropu pale za 55,6 posto na 28,3 milijarde kubičnih metara (bcm) u 2023.godine.SEEbiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!