Capital.ba

Tenzije između Vašingtona i Pekinga predstavljaju prijetnju za globalnu ekonomiju

10.05.2024. / 8:02

VAŠINGTON – Tenzije između Vašingtona i Pekinga i podele na geopolitičke blokove predstavljaju prijetnju za globalnu ekonomiju, izjavila je zamjenica generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat u govoru na kalifornijskom Univerzitetu Stenford.

FOTO: Pixabay

Sve više zemalja širom svijeta je zabrinuto za svoju ekonomsku i nacionalnu bezbjednost i na osnovu toga odlučuju sa kim će trgovati i u koga ulagati”,  istakla je Gopinat, dodavši da zbog toga države sve češće „biraju stranu“ između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Ona je navela da se direktne strane investicije takođe preusmjeravaju po geopolitičkim linijama, dok neke zemlje preispituju korišćenje dolara u svojim međunarodnim transkcijama i rezervama.

Prema riječima Gopinat, jačanje sopstvene ekonomske otpornosti na ovaj način „nije nužno loše“, ali trend fragmentacije može da vodi ka udaljavanju od „globalnog trgovinskog sistema zasnovanog na pravilima čime se gube prednosti svjetske ekonomske integracije.

Kako se navodi na sajtu MMF-a, udio Kine u američkom uvozu je između 2017. i 2023. opao za osam odsto, a udio SAD u kineskom izvozu za približno četiri odsto.

Ako se podele između geopolitičkih blokova ne premoste, ekonomski troškovi konfrontacije Vašingtona i Pekinga bi u ekstremnom scenariju mogli da iznose čak sedam odsto globalnog BDP-a, upozorila je Gopinat.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!