Capital.ba

Francuska industrija konjaka čeka diplomatsko rješenje između Francuske i Kine

05.05.2024. / 8:01

PARIZ – Od januara, francuska industrija konjaka je na meti antidampinške istrage u Kini zbog kršenja konkurentnosti.

konjak

FOTO: Pixabay

Industrija konjaka, koja navodi da je “talac” tenzija između EU i Pekinga, računa na sastanak između predsjednika Francuske Emanuela Makrona i predsjednika Kine Si Đinpinga u ponedjeljak i utorak, da bi antidampinška istraga, koja je usmjerena na nju u Kini bila suspendovana, prenosi BFM TV.

Od januara, alkoholna pića, kao i sva žestoka pića destilovana iz grožđa uvezena iz Evropske unije, meta su istrage kineskih vlasti o navodnom kršenju konkurencije.

Pokrenut nakon žalbe kineskih stručnjaka za alkohol, posmatrači smatraju ovaj postupak mjerom odmazde na evropsku istragu, koju u velikoj mjeri podržava Francuska, o subvencijama za električne automobile proizvedene u Kini.

S obzirom da četvrtinu svojih flaša konjaka isporučuje u Kinu, glavno tržište poslije SAD, ovaj sektor koji je izuzetno zavisan od izvoza, sada strahuje od povećanja carina, poput onih koju su nedavno pretrpela australijska vina.

Očekuje se da će Si u Francuskoj 6. i 7. maja proslaviti 60 godina diplomatskih odnosa između dvije zemlje tokom državne posjete. Industrija konjaka, koja navodi da zapošljava 72.500 radnika u Francuskoj i prihoduje sa 3,35 milijardi evra od izvoza, računa na sastanak Sija sa Makronom da bi došlo do suspenzije antidampinške istrage.Euronews/Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!