Capital.ba

Bijeljinska firma bez ijednog radnika zaradila pet miliona maraka

18.04.2024. / 13:33

BANJALUKA – Preduzeće „Ingrosso“ iz Bijeljine koje, prema zvaničnim podacima, nije zapošljavalo nijednog radnika zaradilo je lani 5,1 milion maraka, dok je firma „Niagara sports global managament“ iz Gradiške sa samo jednim zaposlenim ostvarila dobit od čak 9,3 miliona KM.

Foto: Capital.ba

Kada je riječ o preduzeću „Ingrosso“, njegov vlasnik je Vladimir Popović, a ono se bavi trgovinom na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Poslije bijeljinskog preduzeća na drugom mjestu po dobiti u kategoriji preduzeća bez ijednog radnika lani je u Republici Srpskoj bila agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, brata tenisera Novaka Đokovića, a koja je bila u plusu 3,1milion KM.

Odmah iza ove agencije po zaradi je firma „Pay concept“ iz Banjaluke u vlasništvu preduzeća „Aktiva invest“, koje je zaradilo 2,5 miliona maraka.

„Pay concept“ se bavi upravljanjem računarskom opremom i sistemom i vidiljivo je da je prošle godine značajno povećao dobit u odnosu na pretprošlu godinu kada su bili u plusu 561.063 KM.

Nijednog zaposlenog lani nije imao ni hotel „Ski ritern“ sa Pala koji je lani imao profit od  2,4 miliona maraka.

Prema zvaničnim podacima osnovna djelatnost hotela „Ski ritern“ je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Bez ijednog radnika milionski prihod ostvarilo je i preduzeće „GSCM“ iz Banjaluke koje je lani bilo u plusu 2,4 miliona maraka.

Osnovna djelatnost ovog preduzeća, čiji je vlasnik Gojko Šetka, je „ostale stručne, naučne i tehničke djelatnosti“.

Firma iz Gradiške sa jednim radnikom zaradila 9,3 miliona

Najveću dobit u kategoriji preduzeća sa jednim radnikom ostvarilo je „Niagara sports global managament“ iz Gradiške i to 9,3 miliona KM.

Vlasnik ovog preduzeća je Andy Bara, hrvatski fudbalski menadžer.

Druga po dobiti sa jednim zaposlenim radnikom je firma „Wwin“ iz Banjaluke koja je lani ostvarila dobit od oko devet miliona maraka.

Jednog zaposlenog imala je i građevinska firma „Ban gradnja“ u vlasništvu Nenada Babića, ali su uprkos tome imali pozamašnu dobit i to u iznosu od 4,8 miliona maraka.

Značajnu dobit sa samo jednim zaposlenim ostvarile su i firme „Skechers BH“ koja je bila u plusu 3,9 miliona KM, kao i preduzeće „Swisslion GS“ iz Trebinja, čiji je vlasnik Rodoljub Drašković, a koje je zaradilo 3,1 milion maraka.

Predsjednik Udruženja ekonomista „Swot“ Saša Grabovac istakao je za CAPITAL da značajnu dobit bez ijednog zaposlenog radnika obično ostvaruju preduzeća koja se bave nekim konsultantskom posredničkim poslovima.

„Ako se radi o tome da je neki konsultant učestvovao u sklapanju nekih poslova koji su vrijedni više stotina ili par desetina miliona maraka, takva usluga je definisana kao procenat od sklopljenog posla“, pojasnio je Grabovac.

Naglašava da to u poslovnoj praksi nije neuobičajeno, ali da sve zavisi od prirode posla.

Dodaje da bi detaljima trebali da se bave poreski organi i da procjenjuju da li se radi o fiktivnim fakturama, pranju novca ili nekim drugim nepravilnostima.

„Ne smijemo to posmatrati kao crno-bijelu sliku jer ne znači  su svi takvi poslovi u nelegalnom dijelu poslovanja, ali isto tako postoji sumnja kada se malo dublje uđe i kada se vidi priroda posla, kada se provjeri koliko takva usluga zaista vrijedi na tržištu i tako dalje“, kazao je Grabova za CAPITAL.

Kada su u pitanju najveći prihodi firmi bez ijednog radnika u Republici Srpskoj za prošlu godinu tu dominira Đokovićeva agencija „Legacy international“ koja je prihodovala 19,7 miliona maraka.

Bez ijednog radnika je lani pozamašan prihod ostvarila i firma „Medna NV“  iz Mrkonjić Grada koja je obrnula oko 13 miliona maraka.

„Lindner Tivat“  sa adresom u Banjaluci ostvario je prihod od 7,9 miliona KM, dok je četvrti na listi milionskih prihoda bez ijednog zaposlenog „Drvolik“ iz Rogatice sa prihodom od 6,5 miliona maraka.

„Ingrosso“ iz Bijeljine je peti po prihodima, a lani je prometovao 6,4 miliona KM.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Bijeljinska firma bez ijednog radnika zaradila pet miliona maraka

    1. ovcazašišanje

      INAČE NAŠE TRŽIŠTE JE VEOMA VELIKO JER REPUBLIKA SRPSKA IMA PO ZADNJEM POPISU PREKO NEKOLIKO MILIJARDI LJUDI I NORMALNO JE DA DOSTA FIRMI OSTVARUJU OVOLIKE PRIHODE JER JE I PROSJEČNA PLATA OGROMNA. INAČE SVE OVE FIRME POSLUJU POD SLOGANOM : “SVE ČISTO KO SUZA”

      • Mile

        Ako Republici Srpskoj placaju porez na ove prihode onda ne vidim nikakav problem. Tako rade Monako, Irska, Luksemburg, Isle of Man, Malta, Kipar i jos mnoge jurisdikcije u svijetu.

        Dabogda imali vise ovakvih kompanija, ovo su pare u budzetu za dzabe od naplate poreza.
        Jedino bi trebalo ispitati nase drzavljane koji prijavljuju ovolike prihode.

        A stranci neka samo donose pare i nek uredno plate 10% poreza na prihod i milina. Jos im treba maksimalno pojednostaviti proceduru i ne maltretirati ljude bez potrebe.

    2. Slobodan

      Stvarni vlasnik firme “Ingrosso” je ministar Vojin Mitrović, Vladimir Popović je paravan.