Capital.ba

Najbogatiji bi trebali da pravičnije plaćaju poreze

18.04.2024. / 9:00

NJUJORK  – Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva navela je da bi najbogatiji ljudi trebalo da imaju pravičniji udio u plaćanju poreza, kako bi bila obezbijeđena neophodna sredstva za održiv ekonomski rast u svijetu.

FOTO: Capital

Ona je dodala da bi u tom smislu bilo potrebno i nadomjestiti poreske deficite, prenio je Rojters.

Georgijeva navodi da je istraživanje MMF-a pokazalo da bi prestankom izbjegavanja poreza od pojednih korporacija bilo moguće generisati 200 milijardi dolara godišnje vladama država širom svijeta.

Napomenula je i da bi primjenom globalnog korporativnog minimalnog poreza bili povećani prihodi za oko dodatnih 150 milijardi dolara godišnje, prenosi Tanjug.

Pored toga, rekla je ona, MMF je procijenio da bi postavljanje minimalnog praga za oporezivanje kompanija, čije poslovanje dovodi do uvećanja ugljenika, moglo da poveća prihode za još 150 milijardi dolara godišnje.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!