Capital.ba

U Španiji se množe protesti protiv turista

17.04.2024. / 10:02

MADRID – Antituristički pokreti množe se u Španjiji, mediteranskoj zemlji koju je lani posjetilo 85 miliona turista, pa vlasti pokušavaju pomiriti interese lokalnog stanovništva i unosnog sektora.

FOTO: Agencije

Okupljajući se pod sloganom “Kanari imaju limit”, skupina demonstranata na španskom arhipelagu uz sjeverozapadnu obalu Afrike priprema niz protesta za subotu.

“Naša ostrva su blago koje moramo braniti”, rekao je portparol Viktor Martin na konferenciji za novinare

Kanarska ostrva su poznata po vulkanskim pejzažima i cjelogodišnjem suncu pa privlače milione posjetilaca iz svijeta. Prošle godine su primili 16 miliona gostiju, što je drastično više od lokalne populacije koja broji 2.2 miliona stanovnika.

Žele zaustaviti izgradnju novih hotela

“To je neodrživ nivo s obzirom na ograničene resurse arhipelaga. To je samoubilački model privrednog rasta”, dodao je Martin .

On i istomišljenici žele da vlasti zaustave radove na dva nova hotela na Tenerifeu, najvećem i najrazvijenijem od sedam ostrva arhipelaga.

Takođe traže da se lokalnom stanovništvu da veće pravo glasa u svjetlu onoga što smatraju nekontrolisanim razvojem koji šteti okolini.

Nekoliko članova kolektiva Rasprodani Kanari započelo je štrajk glađu prošle sedmice da bi izvršili pritisak na vlasti.

Slični antituristički pokreti pojavili su se i drugdje u Španiji iaktivni su na društvenim mrežama.

U južnoj luci Malagi, uz koju se prostire pješčana obala Kosta del Sol, osvanuli su na zidovima naljepnice i grafiti na kojima piše “Ovo je nekad bio moj dom” i “Idite kući”.

Aktivisti su u Barseloni i na Balearskim ostrvima postavili lažne natpise na ulaze u neke popularne plaže, upozoravajući na engleskom jeziku na rizik od “pada stijena” ili “opasnih meduza”.

Poskupjele nekretnine

Mještani se žale da im zbog porasta smještaja na platformama za kratkoročni najam, kao što je Airbnb, nedostaje stambenog prostora. Ističu da su im poskupjele najamnine, posebno u gradovima. Priliv turista takođe povećava buku i zagađuje okoliš.

U sjeveroistočnoj regiji Kataloniji, koja je u februaru proglasila vanredno stanje zbog suše, raste bijes zbog nedostatka vode.

Hoteli na tamošnjoj obali Kosta Brava nastoje se izboriti za osiromašene rezerve vode.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!