Capital.ba

Cijene nafte i dalje u porastu zbog eskalacije na Bliskom istoku

16.04.2024. / 15:17

NJUJORK – Cijene nafte porasle su u utorak nakon što su podaci pokazali da je kineska ekonomija rasla brže nego što se očekivalo, dok su pojačane napetosti na Bliskom istoku također držale tržište na oprezu nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tokom vikenda.

nafta

FOTO: Agencije

Brent terminski ugovori za juni porasli su za 20 centi, ili 0,2%, na 90,30 dolara po barelu do 07:57 GMT-a. Američki terminski ugovori za maj porasli su za 21 cent, ili 0,3%, na 85,62 dolara po barelu.

Ranije tog dana cijene nafte porasle su gotovo jedan odsto nakon objavljivanja službenih podataka iz Kine koji su pokazali da je bruto domaći proizvod najvećeg svjetskog uvoznika nafte porastao 5,3% u prvom tromjesečju u odnosu na isto period prošle godine, udobno nadmašivši očekivanja analitičara.

Međutim, obje referentne cijene nafte su nešto smanjile dobit kada su brojni drugi kineski pokazatelji, uključujući investicije u nekretnine, maloprodaju i industrijsku proizvodnju, pokazali da je potražnja i dalje slaba usred dugotrajne krize u sektoru nekretnina.

Cijene nafte su prošle sedmice skočile na najviše nivoe od oktobra, ali su pale u ponedjeljak nakon što se iranski vikendni napad na Izrael pokazao manje štetnim nego što se očekivalo, umirujući zabrinutost zbog brzo rastućeg sukoba koji bi mogao poremetiti opskrbu naftom.

“Izraelski odgovor će odrediti hoće li eskalacija završiti ili će se nastaviti. Sukob još uvijek može ostati ograničen na Izrael, Iran i njegove posrednike, uz moguće sudjelovanje SAD-a”, naveli su analitičari ANZ Researcha u bilješci u utorak, prenosi Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je drugi put u manje od 24 sata sazvao svoj ratni kabinet kako bi razmotrio kako reagirati na prvi izravni napad Irana na Izrael.

Iran proizvodi više od 3 miliona barela nafte dnevno kao jedan od glavnih proizvođača unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!