Capital.ba

„Elektroprivreda“ priznala da je raspisala nezakonit tender

16.04.2024. / 14:00

TREBINJE – „Elektroprivreda Republike Srpske“ otkazala je pregovarački postupak za nabavku vrijednu 2,1 milion maraka i to zbog nezakonite tenderske dokumentacije, saznaje CAPITAL.

Zgrada Elektroprivrede RS u Trebinju

Foto: Capital.ba

„Elektroprivreda“ je pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci pokrenula nabavku usluge nadzora nad izvođenjem svih radova na terenu i fabrikacijom i isporukom opreme i konstrukcija za postrojenja pripreme i oplemenjivanja uglja suvom X-ray senzorskom separacijom na površinskom kopu Gacko.

Zahtjev za učešće u postupku je, ističu, pokrenula grupa kandidata i to „Rudarski institut“ Prijedor, „V&Z zaštita“ Banjaluka, te Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Korištenje najnetransparentnijeg načina odnosno pregovaračkog postupka pravdaju krajnjom hitnošću.

Pozivajući se na Zakon o javnim nabavkama naglašavaju da su na ovaj način pokrenuli nabavku jer se ne mogu ispoštovati zakonom utvrđeni minimalni rokovi za otvoreni, ograničeni ili pregovarački postupak sa objavljivanjem obavještenja.

Međutim, tokom evaluacije ponuda Komisija za javne nabavke je utvrdila da su pojedini zahtjevi u samom pozivu neodređeni te da je pored uslova u pogledu minimalnmog prometa definisana i gornja granica prometa koja se zahtijeva od ponuđača.

Problematičan je i zahtjev koji se odnosi na iskustvo u realizaciji sličnih ugovora.

Naime od ponuđača se tražilo uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ili više ugovora koji za predmet usluga ima pružanje istih ili sličnih usluga vršenja stručnog nadzora, projektovanja, analiza, ispitivanja i usavršavanja postrojenja i opreme na rudnicima i termoelektranama u vrijednosti ne manjoj od milion maraka bez PDV-a, u posljednje tri godine.

„Uslov nije jasno definisan, jer komisija nije u mogućnosti nedvosmisleno utvrditi da li se zahtijeva izvršenje jednog ugovora vrijednosti milion KM ili više ugovora ukupne vrijednoti milion maraka“, obrazložili su u Komisiji.

Dodali su da ovako postavljeni uslovi ne mogu biti osnov za evaluaciju pristigle ponude jer nisu definisani u skladu sa Zakonom.

„Može se pretpostaviti da je do propusta vjerovatno došlo prilikom e-mail komunikacije između članova Komisije za izradu tenderske dokumentacije, pa je radna verzija dokumenta usvojena kao finalna“, istaknuto je u Odluci o otkazivanju pregovaračkog postupka.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!