Capital.ba

„Kaldera“ tužila „Elektroprenos“ zbog milionskog ugovora

16.04.2024. / 15:40

BANJALUKA – Grupa ponuđača na čelu sa „Kaldera company“ tužila je „Elektroprenos BiH“ tražeći naknadu od 250.000 KM zbog neizvršavanja ugovornih obaveza, saznaje CAPITAL.

he bistrica

Foto: Agencije

Tužba je podnesena polovinom prošle godine, a pored „Kaldere“ tužioci su i „Elnos BL”, “ARS inžinjering” i “Prointer ITSS”.

Riječ je o ugovoru vrijednom 1,27 miliona KM sa PDV-om, koji je „Elektroprenos“ dodijelio ovoj grupi ponuđača, a koja je bila u obavezi da izgradi priključni dalekovod.

Dvije strane se pred sudom međusobno optužuju za neispunjenje obaveza iz ugovora.

„Kaldera“ u tužbi navodi da „Elektroprenos“ do dana podnošenja tužbe nije ispunio obaveze iz javne nabavke koju je raspisao krajem oktobra 2020. godine, a koja se odnosi na izgradnju priključnog dalekovoda.

S druge strane, u „Elektroprenosu“ tvrde da „Kaldera“ nije ispunila svoje obaveze i da je to razlog raskida ugovora.

„Kaldera“: „Elektroprenos“ nije ispunio obaveze i pored produženja roka

„Obaveza naručioca je bila da blagovremeno uvede izvođača u posao, riješi imovinsko-pravne odnose i pribavi građevinsku dozvolu“, navodi „Kaldera“ u tužbi.

Međutim, kako ističe, „Elektroprenos“ svoje obaveze nije ispunio i pored toga što je rok za rješavanje imovinskih odnosa produžen sa 180 na 270 dana.

„Bez obzira na ovo produženje do danas obaveze tuženog po pitanju imovinsko-pravnih odnosa, pribavljanja građevinske dozvole i uvođenja izvođača u posjed gradilišta nisu ispunjene. Nakon što tuženi opet nije ispunio svoje obaveze niti uzeo u obzir da je došlo do prekida i poremećaja u lancima proizvodnje i snabdijevanja i na kraju do enormnih povećanja cijena svih materijala i opreme na osnovu kojih je formirana ugovorena cijena, zatražen je dodatni rok od 270 dana od strane tuženog“, dodaje se u tužbi.

Navode da je „Kaldera company“ kao predstavnik grupe ponuđača dala odgovor kojim je „Elektroprenos“ upoznala sa promjenama cijena na tržištu i da je podnijela zahtjev da se izvrši isporuka opreme po ugovoru koja je stavljena na raspolaganje tuženom kao kupcu.

Međutim, „Elektroprenos“ im je 5. maja 2023. dostavio obavještenje o prestanku važenja ugovora i naplati garancija.

„Tuženi je neispunjenje vlastitih obaveza tretirao kao istek ugovora, te pored toga što nije prihvatio isporuku opreme i time nanio štetu tužiteljima aktivirao i garancije za avans i dobro izvršenje posla, a tužitelji i danas skladište opremu po ugovoru iz javne nabavke, koja je vrlo specifična i ne može se prodati trećim licima, te pored aktivirane garancije trpe i ovaj vid štete“, istakli su u tužbu.

„Elektroprenos“: Izvođač nije na vrijeme nabavio opremu

S druge strane, „Elektroprenos“ je u odgovoru na tužbu istakao da je uz osnovni ugovor precizirano da je obaveza izvođača da odmah po potpisu ugovora pokrene postupak nabavke opreme i materijala, nezavisno od datuma uvođenja u posjed gradilišta.

Tim prije, dodaju, jer nisu mogli predvidjeti prije zaključenja ugovora kad će biti u mogućnosti da pribave građevinsku dozvolu.

„Upravo zbog te opravdane neizvjesnosti aneksom uz osnovni ugovor, umjesto 180 dana rok za realizaciju produžen je na 270 dana. Namjera naručioca je bila da izvođač odmah po uvođenju u posjed bude spreman da pristupi izgradnji objekta, istovremeno da se naručilac obezbijedi od rasta cijene opreme i materijala na tržištu, a taj rast je bio prisutan i u vrijeme zaključenja predmetnog ugovora“, navodi se u odgovoru na tužbu.

Naveli su da ih je na njihov zahtjev za informaciju o realizaciji ugovorenih obaveza za pojedine stavke izvođač obavijestio da još čekaju na potvrdu dobavljača o statusu isporuke materijala te da do 7. marta 2023. nisu dobili traženu informaciju.

Kako je, dodaju, u konkretnom slučaju 13. marta 2023. godine istekao ukupan rok za realizaciju ugovora, te kako je izvođač odbio njihov prijedlog za nastavak realizacije tog ugovora, on se raskida po sili zakona.

Pripremno ročište po ovoj tužbi trebalo je da se održi prošle sedmice, ali je zbog procesnih razloga, a uz glasnost parničnih stranaka odloženo za početak juna.

Inače, kako saznajemo „Elektroprenos“ još nije riješio imovinsko – pravne odnose na zemljištu na kojem treba da se gradi to postrojenje.

Takođe, planom investicija za ovu godinu predvijedjeli su za ovaj posao dodatnih oko 480.000 KM.

CAPITAL: Marina Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!