Capital.ba

Akcije Tesle potonule nakon informacije da će otpustiti više od 10 odsto radne snage

15.04.2024. / 15:41

SAN FRANCISCO – Akcije Tesla pale su za više od jedan odsto u pretprodaji zbog medijskih izvještaja da će proizvođač automobila otpustiti više od 10 odsto svoje globalne radne snage.

FOTO: Agencije

Akcije kompanije pale su za 1,2 odsto u pretprodajnim poslovima u otprilike 7:30 ujutro ET.

“Dok pripremamo kompaniju za našu sljedeću fazu rasta, posebno je važno sagledati svaki aspekt kompanije za smanjenje troškova i povećanje produktivnosti”, rekao je izvršni direktor Tesle Elon Musk u internom dopisu koji citira Reuters, tehnološka publikacija Electrek navedeno u prvom izvještaju o otpuštanjima.

“Kao dio ovog napora, izvršili smo temeljni pregled organizacije i donijeli tešku odluku da smanjimo broj zaposlenih za više od 10 odsto na globalnom nivou”, stoji u dopisu.

CNBC nije mogao nezavisno provjeriti dopis i zatražio je komentar.

Tesla je u decembru 2023. imala 140.473 zaposlenih.

Akcije Tesle pretrpjele su gubitke posljednjih mjeseci, pale su za 31 odsto od početka godine zbog sve manje potražnje za električnim vozilima i sve jače konkurencije kineskih proizvođača automobila. Predviđajući otpuštanja, tvrtka je ranije ovog mjeseca izvijestila o svom prvom godišnjem padu isporuka vozila od 2020., kada je pandemija Covid-19 poremetila proizvodnju izvan potražnje — isporuke u prvom tromjesečju pale su za 8,5 odsto na godišnjem nivou na 386.810 u prvom tromjesečju, s proizvodnja manja za 1,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu i 12,5 odsto uzastopno.

Isporuke služe kao aproksimacija prodaje Tesle, ali nisu precizno definisane u komunikaciji akcionara kompanije.

Od tada je kompanija takođe pribjegla smanjenju cijene pretplate za svoj vrhunski sistem pomoći vozaču, paket Full Self-Driving, za kupce u SAD-u – što je u oštrom sukobu sa prethodnim Muskovim obećanjima da će FSD naknada samo rasti Tesla pojačava značajke i funkcionalnost sistema. SEEbiz

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!