Capital.ba

Hrvatska: Pet penzionera na jednog studenta, sve manje radno aktivnih

14.04.2024. / 14:45

ZAGREB – Novi podaci hrvatskog Popisa iz 2021. pokazali su da u Hrvatskoj ima milion penzionera i nešto više od 200.000 studenata, te da je broj ekonomski aktivnih smanjen za 4,5 odsto, ali je broj neaktivnih smanjen za 12,7 odsto.

FOTO; Agencije

To znači manje radne snage za doprinos privredi, što može usporiti ekonomski rast i razvoj zemlje. Visok udio penzionera u odnosu na radno sposobno stanovništvo može dovesti do finansijskih poteškoća u obezbjeđivanju adekvatnih penzija i usluga starijim osobama.

Od ukupno 3,3 miliona stanovnika starijih od 15 godina, aktivno je 1,7 miliona ili 51,7 odsto, a neaktivno 1,6 miliona ili 48,3 odsto, navodi se u spisku prema kojem udeo zaposlenih u aktivnom stanovništvu iznosi 94,8 odsto. odsto, a nezaposlenih 5,2 odsto.

Udio žena u aktivnom stanovništvu nešto je manji od udjela muškaraca i iznosi 48 posto, dok je njihov udio u zaposlenom stanovništvu 47,9 posto. Broj zaposlenih u odnosu na ukupan broj lica starosti 15 i više godina iznosi 48,9 odsto. Broj stanovnika starijih od 15 godina manji je za oko 313 hiljada.
U ukupnom broju neaktivnih osoba je milion penzionera (63,5 odsto), među kojima je 55,5 odsto žena, dok je 202,7 hiljada, odnosno 12,7 odsto, učenika i studenata.

U odnosu na podatke Popisa iz 2011. godine, na posljednjem popisu stanovništva hrvatske broj stanovnika starosti 15 i više godina bio je manji za nešto više od 313 hiljada, dok je broj ekonomski aktivnih osoba smanjen za 4,5 odsto, a broj ekonomski neaktivnih osoba za 12,7 odsto.

Najveći udio zaposlenih u odnosu na broj osoba starijih od 15 godina ima Grad Zagreb, njih 54,6 odsto, zatim slijede Istra (53,3 posto), te Varaždinska i Zagrebačka županija (po 52,1 odsto). Županije s najmanjim udjelom zaposlenih su Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska, po 41,3 odsto, te Virovitičko-podravska s 41,9 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Preovlađuju uslužna i trgovačka zanimanja

Posmatrano prema djelatnostima, najveći broj zaposlenih je u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala (15,5 odsto), zatim u prerađivačkoj industriji (14,8 odsto) i djelatnosti pružanja smještaja. i pripremanje i serviranje hrane (8 odsto).  Oblasti djelatnosti sa velikim dijelom zaposlenih žena su zdravstvena zaštita i socijalna zaštita (80,6 odsto) i obrazovanje (78,4 odsto), dok su djelatnosti s najvećim udjelom zaposlenih muškaraca građevinarstvo (89,5 odsto) i vađenje ruda i kamena ( 88,7 odsto).

Izvor: Index.hr

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!