Capital.ba

Pesticid u krastavcima u poznatom marketu

14.04.2024. / 13:10

BERLIN – Kiseli krastavci koje prodaje lanac Aldi u Njemačkoj navodno sadrže tragove pesticida. Ovu vijest objavilo je nekoliko medija u Njemačkoj, pozivajući se na analizu Oko-Testa.

najveći trgovački lanac u BiH

Foto: Pixabay

Pesticidi se navodno nalaze u popularnom prehrambenom proizvodu koji se prodaje u Aldiju. Potrošači treba da budu oprezni, navode mediji.

Istraživanje koje je sproveo Oko-Test pokazalo je da mnogi od testiranih proizvoda sadrže tragove pesticida – iako su ocjenjeni kao “veoma dobri”. Riječ je o kiselim krastavcima, koje sigurno mnogi vole da jedu.

Pored brojnih pritužbi, testeri su odabrali i posebno dobre proizvode. Krastavci brendova “Alnatura”, “Dennree” i “Edeka organic cucumbers” su prepoznati kao najbolji na testu.

S druge strane, proizvodi kao što su “Kuhne Gevurzgurken Auslese”, “Spreevald Feldmann Original Spreevalder Gevurzgurken” i “Aldi King's Crovn Genießerfasschen Gevurzgurken” su dobili samo zadovoljavajuće ili čak dovoljne ocjene.

Zabrinjava činjenica da je, i pored brojnih pozitivnih ocjena, oko dvije trećine testiranih krastavaca – kornišona kontaminirano pesticidima.

Posebno su alarmantna dva identifikovana pesticida, glifosat i dimetomorf, za koje stručnjaci smatraju da izazivaju posebnu zabrinutost. Kritična je situacija sa Aldijevim kornišonima, pišu različiti mediji.

Sedam pesticida je otkriveno u Aldijevoj “Kraljevoj kruni Genießerfasschen Gevurzgurken”. Drugi brendovi kao što su Hengstenberg i Spreevald Feldmann su takođe pogođeni.

Djelovanje različitih pesticida može povećati toksične efekte proizvoda, što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika. Imajući u vidu ove rezultate, zagovornici prava potrošača pozivaju na prilagođavanje trenutnih graničnih vrijednosti EU.

Uprkos ovim zabrinutosti, postoje pozitivni pomaci: došlo je do smanjenja upotrebe aroma u kiselim krastavcima.

Ipak, još ima prostora za napredak, na primjer u pogledu sadržaja soli i upotrebe šećera, pišu njemački mediji, a prenosi “b92“.

B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!