Capital.ba

RŽR „Ljubija“ ostao bez dividende i potonuo u minus

10.04.2024. / 14:41

PRIJEDOR – Nakon dvije godine rekordnih rezultata, Rudnici željezne rude (RŽR) „Ljubija” su u prošloj poslovali sa gubitkom od 1,3 miliona maraka navodi se u njihovom finansijskom izvještaju.

RŽR Ljubija

FOTO: CAPITAL

Razlog tome je što u prošloj godini nije bilo dividende od „Arcelor Mittal-a“  Prijedor, preduzeća u kojem „Ljubija“ ima 49 odsto udjela i koje obavlja rudarske operacije, a koje joj je u 2022. i 2021. isplatilo po tom osnovu 30 miliona maraka.

Tako su im prihodi sa 18,8 miliona maraka iz pretprošle godine u 2023. pali na skromnih 2,8 miliona KM, dok su rashodi sa 3,4 miliona porasli na 4,1 milion KM u prošloj godini.

Najviše su rasli troškovi proizvodnih usluga sa 1,1 na 1,9 miliona maraka, a preduzeće je iz redovne aktivnosti napravilo gubitak od  974.406 KM.

Takođe, u odnosu na pretprošlu godinu, u padu je i broj zaposlenih kojih je zaključno sa 2023. bilo 35 odnosno 12 manje nego godinu dana ranije.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske kao većinski vlasnik „RŽR Ljubija“ odlučila je u ljeto 2022. godine da za 50,7 miliona maraka proda većinski udio u ovom preduzeću kompaniji  „American – Canadian Consortium SE-GDEC CORP“, iza koje stoji izraelski biznismen Evgenij Zotov.

Međutim, ubrzo nakon toga, Vlada se predomislila i odlučila da povuče svoju odluku, pravdajući se zaštitom imovine od javnog interesa.

Zotov je danas za CAPITAL kratko poručio da nije odustao od te namjere.

Vladi je 22. decembra upućena nova ponuda za akviziciju RŽR-a. Još nema odgovora“, kazao je on.

CAPITAL: D. Tovilović

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!