Capital.ba

BiH za dva mjeseca posjetilo 184.557 turista

08.04.2024. / 16:31

SARAJEVO – BiH je u januaru i februaru posjetilo 184.557 turista, što je više za 3,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Turisti su u ovom periodu ostvarili 421.560 noćenja, što je više za 0,9 odsto u odnosu na prva dva mjeseca 2023. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U januaru i februaru ove godine, u odnosu na isti period lani, broj noćenja domaćih turista veći je za 3,6 odsto, dok je broj noćenja stranih turista manji za 0,5 odsto.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 35,6 odsto, a stranih 64,4 odsto.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše su ih ostvarili turisti iz Hrvatske sa 33,5 odsto, zatim turisti iz Srbije 20,3 odsto, Slovenije 7,3 odsto, Turske 5,9 odsto, Crne Gore 4,6 odsto, NJemačke 2,9 odsto, Austrije 2,4 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 23,1 odsto noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH na prvom mjestu su Novozelanđani sa 8,2 noći, zatim tiristi iz Irana sa 5,1 noć, Luksemburga 4,9 noći, Australije 3,9 noći, Rumunije 3,8 noći, Južnoafričke Republike i Grčke sa po 3,7 noćenja.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju sa učešćem od 95,4 odsto. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!