Capital.ba

Nesuglasice oko lokacije stavile Evropsku kuću u Banjaluci na čekanje

28.03.2024. / 12:26

BANJALUKA – Otvaranje Evropske kuće u Banjaluci je na čekanju zato što se gradonačelnik i Skupštinska većina u ovom gradu ne mogu usaglasiti oko lokacije na kojoj bi ovaj sadržaj bio smješten.

FOTO:Capital

Administracija gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića je Skupštini grada Banjaluka uputila odluku kojom bi se za ovu namjenu dodijelio prostor u objektu takozvanog Staklenca u parku „Petar Kočić“ u samom centru Banjaluke.

Stanivuković je prijedlog ove odluke dva puta pokušao sa stavi na dnevni red zasjedanja lokalnog parlamenta, ali su odbornici odlučili da se taj akt u oba slučaja povuče, čime je realizacija projekta na čekanju.

Odbornici su u svojim dosadašnjim izjavama uglavnom naglašavali da nemaju ništa protiv tog projekta, ali smatraju da lokacija nije adekvatna te da bi se za potrebe otvaranja Evropske kuće mogao pronaći drugi objekat kao što su, na primjer, kuća Milanovića ili tvrđava “Kastel”. Predložene alternativne lokacije se takođe nalaze u samom gradskom jezgru.

„U svemu tome najspornija je lokacija i tu očigledno nema pomirenja. Odbornici SNSD, DEMOS-a, SP, SPS te nezavisni odbornik imaju isti komentar, a to je da je problematična lokacija i da se oko tog pitanja trebamo dogovoriti“, kazao je za CAPITAL predsjednik lokalnog parlamenta u Banjaluci Ljubo Ninković.

Dodao je da su odbornici, koji su u nekoliko navrata razgovarali sa predstavnicima delegacije EU predlagali druge lokacije u Banjaluci.

Koliko sam shvatio delegacija EU je isključiva po tom pitanju da to bude Staklenac u parku „Petar Kočić. Sa druge strane, odbornici smatraju da to nije dobra lokacija za ono što oni treba da prezentuju kao određene vrijednosti“, dodao je Ninković.

FOTO:Capital

Predloženo više lokacija

Iz Gradske uprave Banjaluka su poručili da su tokom pregovora predložili više lokacija gdje bi potencijalno mogla nalaziti Evropska kuća, a da je Evropska komisija smatrala da je lokacija parka „Petar Kočić“ najbolja zato što se upravo na tom mjestu dešava najveći broj društvenih događaja.

Taj centar u kontekstu Evropske kuće bi trebalo da služi za promociju kulture i kreativnih industrija, odnosno za događaje koji se i sada tamo dešavaju, jedino što bi bili dodatno promovisani“, kazali su u Gradskoj upravi i napomenuli da bi se na toj lokaciji održavao i veći broj dešavanja.

Pojasnili su da u Staklencu ne bi boravila delegacije Evropske unije, nego ljudi koji rade na projektu „Kreativna Evropa“ te da bi sam „Staklenac“ trebao imati istu namjenu kao što je imao i dosad. Naime, u tom objektu su se i do sada održavale razne projekcije, sastanci, prijemi, prezentacije i slično, ali u prethodnom periodu nije puno ulagano u njegovo održavanje.

Grad Banjaluka: Tema ispolitizovana u javnosti

„Odluka koja se tiče dodjeljivanja ovog prostora na sjednici Skupštine grada nije podržana, iako je riječ o projektu koji bi našem gradu donio mnoštvo benefita, jer kao takav podrazumijeva uređenje i rekonstrukciju Staklenca, ali i fontane u parku „Petar Kočić“. Činjenica je da je ova tema očigledno bila ispolitizovana i u javnosti predstavljena na pogrešan način, jer  sam projekat ne podrazumijeva pomjeranje biste „Petra Kočića“, niti arhitektonsku izmjenu samog parka, osim isključivo njegove rekonstrukcije“, precizirali su u Gradskoj upravi.

FOTO:Capital

Nagasili su da bi realizacija ovog projekta bila od izuzetnog značaja za  Banjaluku jer bi Evropska komisija donirala 800.000 evra kako bi se rekonstruisale instalacije i riješilo pitanje grijanja u samom „Staklencu“.

Dodatno, izvršila bi se i rekonstrukcija fontana, uredio bi se i prilaz, a ujedno bi bila povećana i mogućnost korištenja samog „Staklenca“. Takođe, sam arhitektonski izgled parka ne bi bio izmijenjen“, pojasnili su za CAPITAL u Gradskoj upravi.

Evropska kuća Banjaluka, simbol saradnje EU sa građanima BiH

Iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH poručuju da su osigurana sredstva za otvaranje Evropske kuće u Banjaluci nakon što je ona uspješno pokrenuta u Sarajevu.

To će biti prostor za kulturu, dijalog i razmjenu, za izložbe, projekcije filmova, debate, školske posjete i više. Osim što će biti središte za aktivnosti, Evropska kuća Banjaluka će biti i simbol saradnje EU sa građanima BiH na putu u EU. Jedan od ciljeva otvaranja centara Evropske kuće širom BiH je da se čuju i uključe glasovi iz različitih zajednica. U svjetlu činjenice da je Evropski savijet  dao „zeleno svjetlo“ za otvaranje pristupnih pregovora i da BIH nastavlja napredovati na svom evropskom putu, sad je još važnije nego ikad ranije da se jačaju veze između EU i BiH i da se građanima BiH pruže mogućnosti da saznaju više o tome šta budućnost u EU podrazumijeva“ pojasnio je portparol Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinando Koenig.

Dodao je da je EU opredijeljena da BiH pruži podršku na svakom koraku tog puta.

„Kancelarija EU u BiH je opredijeljena da otvori Evropsku kuću u Banjaluci i obavila je pripreme, uključujući detaljne razgovore sa Gradom Banjaluka. Prema preliminarnim planovima načinjenim sa Gradom Banjaluka jedinstvena zgrada Staklenac u centru grada predstavlja izvrsnu opciju koja je pogodna i donosi koristi kako za Grad i njegove stanovnike tako i za EU“, rekao je Koenig.

Naglasio je da je Staklenac potrebno renovirati, a da EU nudi da u potpunosti pokrije troškove obnove zgrade i da je pretvori u moderan i privlačan centar.

„Evropska kuća u Banjaluci predstavljala bi značajan doprinos kulturnom životu grada i služila bi kao otvoren i slobodan prostor za dinamične i kreativne aktivnosti svih zainteresiranih posjetilaca. Benefiti ovog projekta široko su priznati, a o njima su obaviješteni i odbornici Skupštine grada Banjaluka. Stoga pozivamo odbornike da što prije donesu odluku i odobre nastavak ovog projekta“, poručio je on.

CAPITAL: V. Popović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!