Capital.ba

Dobit PREF-a 15,3 miliona KM

27.03.2024. / 14:00

BANJALUKA – Penzijski rezervni fond Republike Srpske prošle godine ostvario je rekodrdnu dobit od 15,3 miliona КM, što je duplo više nego što je bilo 2022. godine, saopšteno je danas iz PREF-a.

pref

FOTO: CBBiH

Ukupni prihodi Fonda u prošloj godini iznosili su 17,7 miliona КM, što je za oko 26 posto više nego 2022. godine.

Po osnovu prihoda od kamata na hartije od vrijednosti RS, Fond je prihodovao četiri miliona КM, dok je isplata divedende preduzeća iznosila 7,6 miliona КM, a ostvaren je i pozitivan rezultat na inostranom tržištu.

“Godina iza nas bila je puna izazova ali smo na kraju uspjeli ostvariti rekordnu dobit. Ima li smo podršku nadležnih institucija za izlazak na inostrana tržišta, kao i za odluku o raspodijeli dividende dva preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, a sve to, između ostalog,  dovelo je do rekordnog pozitivnog rezulata u prošloj godini”, rekao je Saša Stevanović, direktor Društva za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF).

Kazao je da će u ovoj godini, uz saradnju sa Vladom RS i članovima Skupštine nastojati da razviju nove ideje i da dodatno rade na razvoju tržišta hartija od vrijednosti.

„U cilju obezbjeđenja dugoročne finansijske održivosti, prioritet u narednom periodu biće stvaranje kvalitetnijeg portfelja, i vjerujemo da će rezultati tima PREF-a u godinama pred nama biti još bolji“, rekao je Stevanović.

Imovina pod upravljanjem na kraju 2023. godine iznosila je 297,3 miliona КM.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!