Capital.ba

Minimalac podigao prosječnu platu u Srpskoj na 1.392 KM

22.03.2024. / 11:37

BANJALUKA – Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u februaru ove godine iznosila je 1.392 КM i veća je za 80 KM u odnosu januar kada je iznosila 1.312 KM, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Foto: CBBiH

„Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru 2024. godine iznosila je 1. 392 КM i u odnosu na januar 2024. nominalno je veća za 6,1 odsto, a realno za 5,6 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 10,8 odsto, a realno za 7,8 odsto“, navodi se u saopštenju Zavoda.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna plata je povećana za 136 maraka.

Posmatrano po područjima, u februaru 2024. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.786 КM, a najniža u području građevinarstvo i to 1.085 КM.

U februaru 2024. godine, u odnosu na februar 2023, sva područja su zabilježila nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 21,8 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 19,9 odsto i snabdijevanje vodom; kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine 19,7 odsto.

Predsjednik Unije poslodavaca RS u ostavci Saša Trivić kaže za CAPITAL da je rast prosječene plate najviše rezultat povećanja minimalca u Srpskoj od početka ove godine.

“Firme će i dalje nastaviti nekim tempom da dižu plate. Mi ovdje imamo dio koji je fiktivno bio na minimalcu pa je sada prikazao veće plate, a imamo i firme koje podižu plate u onom trendu od desetak posto godišnje. Mi smo u februaru digli plate za pet odsto i još toliko ćemo polovinom godine”, rekao je Trivić koji je  vlasnik “Krajina klasa”.

Podsjećamo, minimalna plata u Srpskoj je od januara povećana sa 700 na 900 KM.

Međutim, pozitivne efekte povećanje minimalca vjerovatno niko od radnika nije ni osjetio s obzirom na to da je u januaru odmah došlo do poskupljenja roba i usluga.

CAPITAL: M. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Minimalac podigao prosječnu platu u Srpskoj na 1.392 KM

    1. Nina

      Ahaaa…al zato su u firmama ukinuli sve sto se ukinuti moze da ne placaju,pa plate u sustini ostale iste,a cijene skocile duplo !!! Vi i minimalac vas 😠

    2. Ratko

      Vidim da se ovdje komentariše na temu firmi koje su propale/treba da propadnu zbog povećanja minimalca i kako ih ne vidite…pa ne vidite ih jer propadaju mali, prvo oni, a njih niko ne vidi, ne vide ih ni oni na vlasi, ni opozicija, a ni običan narod koji komentariše…evo recimo ja znam primjer, uključen sam u to, male trgovačke radnje, i dalje radi, ali sa manjim brojem radnika i tek na pozitivnoj nuli, a ovi na koje aludirate bi davno ovo zatvorili, ali šta da čovjek radi, trudi se, nešto pokušava i ako je svaki dan sve lošije i lošije!!!

    3. Vlado

      Za Simu i Miru (botove),

      Sta mislite, koliko tih radnika vrati “visak” plate svojim gazdama? Znate koliko tih “velikih” gazda su i cvrstoj sprezi sa ekipom na vlasti, pa ih sudovi i inspekcije zaobilaze.

    4. Mira

      Jesu li gazde otpustile radnike . Gdje su ti radnici ?

    5. Simo

      Gdje su sad sve one propale firme u najavi?