Capital.ba

„Autoprevoz“ u minusu 1,6 miliona KM

05.03.2024. / 16:15

BANJALUKA – Preduzeće „Autoprevoz“ završilo je prošlu poslovnu godinu sa gubitkom od 1,6 miliona KM, što je četiri puta više u odnosu na 2022. godinu.

FOTO: Pixabay

U pitanju je firma koja je dobar dio prošle godine bila u centru pažnje  javnosti zbog spora oko zemljišta na kojem se nalazi parking na Staroj stanici u centru Banjaluke.

Nakon višemjesečnog natezanja sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem ovo preduzeće je preuzelo upravljanje nad tom lokacijom, na kojoj trenutno privatna firma naplaćuje parkiranje.

Podaci iz finansijskog izvještaja ovog preduzeća za 2023. godinu pokazuju da su ostvareni prihodi od samo 479.788 KM, a rashodi od čak 2.164.060 KM što je za rezultat imalo gubitak od 1.684.272 KM.

To je znatno lošiji rezultat u odnosu na 2022. godinu. Tada su prihodi ovog preduzeća iznosili 1.296.974 KM, rashodi 1.666.957 KM, a rezultat je bio minus od 369.983 KM, što je daleko niži iznos nego u prošloj godini.

Direktor „Autoprevoza“ Sladomir Đurić je rekao da je toliki iznos gubitka nastao iz više razloga.

„Situacija je inače jako teška u prevozu putnika. Sve manje je putnika, a obaveze rastu i prihodi se smanjuju“, kazao je Đurić i dodao da se ovo preduzeće trenutno bavi međugradskim/opštinskim prevozom putnika te ugovorenim prevozom.

„Osim toga imali smo određene obaveze iz prethodnog  perioda koje smo morali isknjižiti što je uticalo na iznos minusa“, naveo je Đurić.

Kako je CAPITAL više puta pisao „Autoprevoz“ je nakon višegodišnjeg sudskog spora preuzeo od Grada Banjaluka zemlju na kojoj se nalazi javni parking na Staroj stanici, a na kojem trenutno privatna firma naplaćuje parkiranje.

To, kako je kazao Đurić, nije uticalo na finansije ovog preduzeća.

„„Autoprevoz“ je tu lokaciju na kojoj se nalazi parking prodao još 2014. godine firmi Bewo real estate kako bi mogli izmiriti određene obaveze. Mi smo imali obavezu da tu lokaciju preuzmemo, stavimo u funkciju parkinga i predamo u ruke našim kupcima“, naveo je on.

Kaže da nije informisan kako ide naplata parkiranja na toj lokaciji.

Podsjećamo, u sklopu „Autoprevoza“ se ranije nalazio gradski i prigradski autobuski prevoz u Banjaluci.

Ogranak akcionarskog društva „Autoprevoz GS“, koje drži neke od najfrekventnijih gradskih linija prodat je lani preduzeću „Pavlović turs“.

 CAPITAL: V. P.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!