Capital.ba

Stopa inflacije u Turskoj najviša za 15 mjeseci

04.03.2024. / 11:50

ANKARA – Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u februaru ubrzala sa januarskih 64,86 odsto na 67,07 odsto, objavio je danas Turski institut za statistiku Turkstat.

FOTO: Pixabay

Inflacija u Turskoj je najviša u posljednjih 15 mjeseci.

Na godišnjem nivou u februaru su najviše porasle cijene usluga u hotelima, kafeima i restoranima i to za 94,78 odsto, kao i u obrazovanju 91,84 odsto, zdravstvu 81,25 odsto i transportu 77,98 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića su godišnje poskupjeli za 71,12 odsto, alkoholna pića i duvan za 63,09 odsto, a odjeća i obuća za 43,44 odsto.

Na mjesečnom nivou inflacija je veća za 4,53 odsto u odnosu na januar.

Godišnja stopa bazne inflacije u Turskoj je takođe ubrzala u februaru, sa januarskih 70,48 odsto na 72,89 odsto.

Centralna banka Turske (TCMB) je 22. februara odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na 45 odsto, prenijeli su mediji.

Banka je prethodno, počev od juna 2023. godine, podizala referentnu kamatnu stopu osam puta zaredom za ukupno 3.650 baznih poena.

Centralna banka Turske je najavila da će referentna kamatna stopa ostati na trenutnom nivou sve dok ne dođe do značajnog i trajnog pada osnovnog trenda mjesečne inflacije.Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!