Capital.ba

Bivši premijer Srpske zarađuje milione na novinama

08.12.2023. / 14:22

  • Saveza računovođa i revizora RS je vlasnik specijalizovanog časopisa koji izdaje privatna firma
  • Tajna poslovnog uspjeha ovog časopisa leži u monopolu
  • Mikerević: Sve je u skladu sa međunarodnom praksom i standardima

BANJALUKA – Jedinstven primjer i dokaz da od izdavanja novina i časopisa u Republici Srpskoj mogu da se zarade milioni predstavlja specijalizovani časopis za finansije, računovodstvo i reviziju – Finrar.

finrar

FOTO: Capital

To je časopis Saveza računovođa i revizora Republike Srpske (SRR RS), a izdavač ovog specijalizovanog časopisa sa tiražom od 3.000 brojeva je privatna firma istoimenog naziva – Finrar.

Prema podacima APIF-a, ta firma je za proteklih deset godina imala 15,5 miliona maraka prihoda i ostvarila dobit od 6,3 miliona KM.

Tajna poslovnog uspjeha ovog specijalizovanog časopisa u godinama kada štampani mediji bilježe rekordan pad tiraža i kada se svakodnevno gase novine leži u monopolu i obavezi svih računovodstvenih radnika i revizora u Srpskoj da ga kupuju.

Tajna uspjeha u monopolu

Monopol su svojim političkim uticajem obezbijedili čelni ljudi Saveza računovođa i revizora, prije svega bivši premijer Srpske i bivša perjanica PDP-a Dragan Mikerević i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i nekadašnji ministar finansija RS Novak Kondić.

Dragan Mikerević je predsjednik Upravnog odbora, dok je Novak Kondić lice ovlašteno za zastupanje Saveza. Njih dvojica su bili među delegatima osnivačke skupštine Udruženja računovođa i revizora RS u oktobru 1996. godine koje je kasnije preimenovano u Savez računovođa i revizora RS.

Od tada do danas njih dvojica važe za patrijarhe računovodstva i revizije u Republici Srpskoj i osobe koje ovu oblast drže pod neprikosnovenom kontrolom. Pri tome se ne zna gdje tačno prestaje Savez, a počinje Finrar i obrnuto, ali i u jednom i drugom se provlače imena Mikerevića i Kondića.

savez računovođa

Dragan Mikerević i njegov sin Dejan, zajedno sa Kondićem su vlasnici firme „Finrar“ koja izdaje istoimeni časopis, a kao suvlasnik se vodi i Milan Pucarević koji je trenutno predsjednik Upravnog odbora i lice ovlašćeno za zastupanje te firme. Pored njih četvorice fizičkih lica, suvlasnik Finrara“ je i Savez računovođa i revizora u kojem, kao što smo rekli, Mikerević i Kondić vode glavnu riječ.

U periodu u kojem je Finrar prihodovao 15,5 i ostvario dobit od 6,3 miliona, Savez je imao 13 miliona KM prihoda i skromnu dobit od oko 930.000 KM.

Mikerević otišao korak dalje

Dragan Mikerević je zajedno sa Finrarom otišao i jedan poslovni korak dalje. Vlasnik je 50 odsto akcija Mikrokreditne organizacije (MKO) FinCredit, dok deset odsto vlasništva ima Finrar. Suvlasnik preostalih akcija je Siniša Kurteš, pri čemu treba napomenuti da je ranije jedan od suvlasnika MKO FinCredit bio i aktuelni ministar finansija BiH Srđan Amidžić. On je izašao iz suvlasništva i više nema direktne veze sa tom MKO, ali s obzirom na to da je Sinišu Kurteša imenovao za svog savjetnika u Ministarstvu finansija BiH, svakako da je posredno upućen u poslovanje MKO u kojoj je nekada imao svoje akcije.

A MKO FinCredit je od 2015. do kraja prošle godine imala sjajne poslovne rezultate. Prema podacima APIF-a, u pomenutom periodu, ne računajući 2021. godinu za koju nismo uspjeli doći do podataka, FinCredit je ostvarila prihod od skoro 40 miliona KM i prikazala dobit od preko 9,5 miliona KM. Ako je suditi po dostupnim trendovima poslovanja i podacima za 2020. i 2022. godinu, onda je 2021. godine prihod bio preko deset, a dobit oko tri miliona KM.

finrar

Ali da se vratimo na krovnu organizaciju – Savez računovođa i revizora RS. Na zvaničnom sajtu Saveza kaže se da je to profesionalna, neprofitna nevladina organizaciju sa sjedištem u Banjaluci, čini ga 11 dobrovoljno udruženih društava koja su, kako se navodi, prema teritorijalnom principu osnovni oblik organizovanja računovođa i revizora u Srpskoj.

Monopol koji je njenim čelnim ljudima omogućio milionsku zaradu ova organizacija crpi iz člana 2. Zakona o računovodstvu i reviziji RS koji kaže da sertifikate i licence izdaje profesionalno udruženje.

Pomenuti član kaže da je „sertifikat javna isprava koju izdaje profesionalno udruženje definisano ovim zakonom, a kojim se dokazuje da je lice steklo odgovarajuće stručno zvanje“, dok je „licenca javna isprava koja predstavlja dozvolu za rad fizičkom ili pravnom licu koju izdaje Ministarstvo, odnosno profesionalno udruženje“.

Dalje se kaže da su ovlašćeni revizor, sertifikovani računovođa i sertifikovani računovodstveni tehničar lica koje posjeduju sertifikat izdat od profesionalnog udruženja, dok se profesionalno udruženje definiše kao nevladina, dobrovoljna profesionalna asocijacija računovođa i revizora u Republici.

Jedino profesionalno udruženje

Savez računovođa i revizora RS priskrbio je sebi status jedinog profesionalnog udruženja i jedini vrši edukaciju budućih ovlašćenih revizora, te sertifikovanih računovođa i računovodstvenih tehničara. Pored toga, sve računovođe i revizori za produženje licence moraju godišnje da obezbijede određen broj bodova, a bodovi se stiču učešćem na seminarima u organizaciji Saveza za koje se plaća obavezna kotizacija, zatim godišnjom pretplatom na Finrar i nizom drugih finansijskih obaveza prema Savezu.

Taj monopol pokušala je da suzbije Unija poslodavaca RS koja je polovinom jula ove godine Ministarstvu finansija RS uputila inicijativu za izmjene Zakona o računovodstvu i reviziji. Njihova inicijativa završila je u nekoj od ladica ministarke finansija Zore Vidović.

Poslodavci su predlagali izmjene zakona kojima bi izdavanje sertifikata i licenci umjesto u rukama Saveza bilo u nadležnosti Ministarstva finansija.

„Sve više dolazi do izražaja nedostatak finansijskih i računovodstvenih eksperata koji bi bili osposobljeni za poslove finansijskih menadžera i savjetnika. Takvi stručnjaci treba da budu ključ razvoja naše ekonomije i svojevrsna zaštita od loših finansijskih poteza. Cilj izmjena zakona koje smo predlagali bio je bolje ostvarenje javnog interesa i podizanje kvaliteta znanja“, navodi se u dopisu Unije poslodavaca koje je potpisao predsjednik Saša Trivić.

Poslodavci traže izmjene zakona

On za CAPITAL precizira da je neophodno uspostavljanje drugačijeg sistema edikacije računovođa koje bi bilo usmjereno na jačanje kompetencija, umjesto na zadovoljavanje minimuma praga znanja radi dobijanja bodova za produženje licence.

„Potrebno je omogućiti da se izvođači profesionalne edukacije iz oblasti finansija, računovodstva i knjigovodstva biraju putem javnog poziva i na konkurentskoj osnovi“, kaže Trivić, ističući da je Savez računovođa, revizora i finansijskih radnika Federacije BiH već uspostavio takvu praksu.

S druge strane, on objašnjava da je Savez računovođa i revizora RS sam sebi Pravilnikom o kontinuiranoj edukaciji obezbijedio ekskluzivitet, jer kaže da „međunarodna tijela daju prednost formalizovanoj kontinuiranoj edukaciji koju organizuje, odnosno odobri Savez računovođa i revizora RS ili društva ovlaštena od strane Saveza“.

„Potrebno je destimulisati organizacije koje imaju javna ovlaštenja da ostvaruju monopolizaciju znanja, jer je krajnje vrijeme za liberalizaciju te oblasti“, kaže Trivić.

fincredit

Prema njegovim riječima, osim minimalnog praga znanja za sticanje ili produženje licence, bilo bi korisno uspostaviti obuke za više nivoe znanja kako bi se pri zapošljavanju i angažovanju tih lica mogle očekivati određena znanja i vještine iznad osnovne.

„Potrebno je kroz demonopolizaciju davanja javnih ovlašćenja omogućiti većem broju zainteresovanih da vrše obuke za više nivoe znanja, čime bi se stvorio veći broj eksperata iz oblasti finansija i knjigovodstva“, zaključuje Trivić.

Dragan Mikerević kaže da Savez računovođa i revizora RS ne radi ništa mimo prakse i standarda Međunarodne federacije računovođa (IFAC) čiji je Savez punopravni član.

„Ne mogu ja telefonom da govorim o zahtjevima poslodavaca da se izmijeni zakon, jer ne znam šta oni tačno žele i šta im smeta. Ali kod nas se generalno ništa u oblasti računovodstva i revizije ne radi mimo standarda IFAC-a čije je sjedište u Njujorku“, rekao je kratko Mikerević za CAPITAL.

Na pitanje o monopolskom položaju i vezama Saveza i Finrara, kratko je ponovio da se sve radi u skladu sa međunarodnom praksom i standardima.

Njegov stav u potpunosti dijeli i Novak Kondić. Na pitanje o monopolu Saveza i inicijativi poslodavaca za izmjene zakona kaže da je Narodna skupština RS 2000. godine usvojila Međunarodne računovodstvene standarde, Međunarodne standarde revizije, te kodekse i da Savez postupa u skladu sa tim aktima.

„Savez je formiran 1996. godine, 2004. smo postali pridruženi, a 2010. godine punopravni član Međunarodne federacije računovođa (IFAC) i sve radimo u skladu sa standardima i pravilima te svjetske krovne organizacije koji važe u 137 zemalja svijeta. Što se tiče inicijative Unije poslodavaca, ako oni smatraju da edukaciju i izdavanje sertifikata i licenci treba da radi neka pekara ili neko sličan, ja na to nemam komentar“, kaže Kondić.

Ministarstvo „analizira primjenu važećeg zakona“

S druge strane, iz Ministarstva finansija kažu za CAPITAL da je srednjoročnim planom rada za period 2024-2026. godine planirano donošenje izmjena i dopuna Zakona o računovodstvu i reviziji RS.

„Nakon analize primjene važećeg zakona kao i potrebe za dogradnjom i unapređenjem odgovarajućih normi, godišnjim planom rada ministarstva biće obuhvaćeno predlaganje nacrta predmetnog zakona“, navodi se u odgovoru na naše pitanje da li je planirano donošenje novog zakona o računovodstvu i reviziji RS.

Iz ministarstva su precizirali da su 2020. godine usvojene posljednje izmjene i dopune važećeg zakona koji je donesen 2015. godine, kao i da je tada prestao da važi zakon koji je Narodna skupština RS usvojila u aprilu 2009. godine.

mikerević

Prilikom usvajanja tog zakona bilo je govora da se planira suzbiti položaj i smanjiti obim javnih ovlašćenja koja je već tada imao Saveza računovođa i revizora. To se nije desilo, ali je jako interesantno da je upravo u tom periodu čelni čovjek Saveza i Finrara Dragan Mikerević napustio Klub poslanika PDP-a i priklonio se vladajućoj većini koja je odlučivala o sudbini i sadržaju novog Zakon o računovodstvu i reviziji RS.

CAPITAL: Darko Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Bivši premijer Srpske zarađuje milione na novinama

    1. Mici

      U Hrvatskoj, koja je clanica EU, ne postoji obaveza seminara, skupljanja bodova…i slicno. Ovo je izmisljeno u RS, da se uzmu milioni.

    2. mtel

      Svaka čast za tekst, ali teško će to neko vratiti pod nadležnost države

    3. Banjaluka

      Ako su ove organizacije neprofitne onda bi trebalo da im neto rezultat bude oko 0 KM, a ne da se dividendom izvlace milioni. Zar ne?

      Kvalitet casopisa i kontinuiranih edukacija je katastrofalno los, ali ranije progurana zakonska obaveza, preko bodova clanova, je klasican parafiskalni namet, za clanove i samu privredu.

      Hmmm, da li je ikada Poreska uprava kontrolisala, urednost uplate poreza i doprinosa SVIH zaposlenih u Savezu, Finraru i Udruzenju internih revizora?

      • Banja Luka 123

        Veliko je pitanje legitimnosti saveza računovođa jer se dosta stvari pita udruženje iz Sarajeva (FBiH)?! Članstvo u međunarodnim organizacijama se plaća a u životu u lokalu ne znači ništa. Ovo članstvo nije dobrovoljno već je obavezno jer bez tog se niko nigdje ne može pojaviti u inostranstvu niti ino-investitor može vidjeti finansijsko stanje bez međunarodnih standarda. Standardi su šema za knjiženje.
        Licenca iz Sarajeva vrijedi u cijeloj BiH a iz Banja Luke vrijede samo u Republici Srpskoj?? U Sarajevu se mnogo lakše i za manje novca može položiti ispit za računovođu samo morate odvojiti dan, trošak puta i slično i svi se odluče da toi urade u BL iako je skuplje i kao “imamo nekog svog tamo”.
        U Banja Luci vam se ne priznaje ispit koji položite kod Mikerevića ili ostalih na Ekonomskom fakultetu BL već morate to platiti i ponovo polagati po istoj literaturi ili platiti isti iznos da vam se prizna ispi.

        Pitanje mikrokreditnih odrganizacija i društava je posebna priča. Pogledajte izvještaje i vidjećete da je tamo prosječna kamata oko 25-40% godišnje kad su kamate na kredite bile 5-6%. Sad su kamate na kredite oko 10% i sigorno će rasti i kamate kod MKO i MKD. Ako uzimate kratkoročnu pozajmicu kamata ide i do 200-300%. Da li to nekom liči na zelenašenje???

        Vi ne možete Mikeru i društvu uzeti dobit koju je sebi isplatio na osnovu monopolske pozicije. Njegova je greška što je u posao uveo te mlade momke, Kurteš, Amidžić, i oni će to raditi dalje pa će kolač morati dijeli sa njima. On će sjetno pričati naslednicima kako je bio predsjednik Vlade Republike Srpske i ministar u Vladi Republike Srpske, branio interese Republike u mrskom Sarajevu do zadnje kapi krvi :)

        Sve će ostati isto u regulativi samo će se u narednom periodu promijeniti akteri.

    4. Racun

      Van pameti je ovaj reket koji provodi Dragan Mikerevic i na osnovu toga zaradjuje milione.

    5. Dejan

      Pravo ime je reket za ovaj nacin otimanja.
      Posle rata su to radili mafijasi da se placa tkz zastita a onda su nastupili Mikeŕevicev savez . Ako se ne ide na seminar .. i plati novac koji ide njima eto poreske da napise kaznu. Isto tako su i mafijasi ako se ne plati zapale radnju razbiju izlig….

      • Roko

        Baš mi je krivo što sam završio osnovnu školu! Zašto izgubih 8 godina života?