Capital.ba

FZO RS duguje bankama 180 miliona KM

04.04.2023. / 16:30

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske na kraju prošle godine bio je kreditno zadužen 179,7 miliona KM.

FZO RS

Foto: FZO RS

U FZO RS za CAPITAL su rekli da je ukupan dug za kredite na kraju 2022. godine manji za 13,7 miliona КM u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 193,5 miliona КM.

Кažu i da su ukupne obaveze Fonda krajem prošle godine smanjene za oko 34,6 miliona КM u odnosu na 2021. godinu.

Govoreći o planiranim kreditnim zaduženjima u ovoj godini u Fondu su istakli da je Upravni odbor FZO krajem prošle godine donio odluku o kreditnom zaduženju za ovu godinu od 30 miliona КM, a kako bi se obezbijedila nedostajuća sredstva za finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranika.

„Ovaj kredit nije još realizovan. U ovoj godini FZO RS će otplatiti oko 34,9 miliona КM kredita, što znači da ćemo, računajući i planirano zaduženje ukoliko se uopšte realizuje, na kraju 2023. godine imati manje duga za kredite u odnosu na prošlu godinu i to za oko pet miliona КM. U prošloj godini FZO je vratio 40 miliona КM kredita“, rekli su u Fondu.

Najveće kredite Fond je prethodnih godina podigao kod Unicredit banke i to od 133 miliona KM za refinansiranje postojećih indirektnih zaduženja, uvođenje integrisanog informacionog sistema, izmirenje obaveza iz ranijeg perioda i finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica Fonda te od 60 miliona koji je uzeo za finansiranje zakonom utvrđenih prava osiguranih lica.

U Fondu kažu da su troškovi zdravstvene zaštite iz godine u godinu sve veći te da je u ovoj planirano oko  805 miliona КM za zdravstvenu zaštitu, što je za oko 47 miliona КM više u odnosu na prošlu godinu.

Podsjetili su i da niz godina FZO insistira na uvođenju dodatnih izvora, kao što su prihodi od akciza na duvan i alkohol ili premije za autoodgovornost.

„Da imamo dodatne izvore finansiranja, vjerovatno ne bi bilo potrebe za novim kreditnim zaduženjima“, kažu u FZO.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: FZO RS duguje bankama 180 miliona KM

    1. SifeaApaurin

      Dejan Kusturic krade na smrt, pitajte apotekare koliki reket plaćaju dotičnome

    2. Fzo

      Naravno da su troškovi veći od čega bi inače kusturic kupio ženi stan u splitu

      • Dejan

        Nije samo Kusturic mnogi su kupili stanove i apartmane i niko njih ne proziva samo Kusturic. Da je jedan stan u Splitu to nije problem.

    3. Superhik

      Upitajte ih koliko su dužni apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama, odnosno zbog čega sve više privatnika ne želi da potpisuje ugovore sa FZO?!