Capital.ba

Nema smanjenja plata

22.10.2009. / 23:02

travnikTRAVNIK, Sindikati u Srednjobosanskom kantonu poručili su danas kantonalnoj Vladi da nema potrebe da se budžetskim korisnicima umanjuju plate ne isključivši mogućnost štrajka, ukoliko bude smanjenja ličnih primanja.

Na sastanku, koji je održan na poziv kantonalnog premijera Salka Selmana, a kojem su prisustvovali predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, državnih službenika i namještenika, sudske vlasti i MUP-a Srednjobosanskog kantona uglavnom se razgovaralo o visini plate za prošli mjesec, koja neće biti smanjena.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Srednjobosanskog kantona Nedžad Jahić rekao je da predstavnici sindikata nisu potpuno zadovoljni aktivnostima koje vodi Vlada.

“Razgovarali smo o plati koja nema potrebe da se umanjuje i učinili smo sve da bi plate ostale onakve kakve su i bile prije donošenja Zakona o uštedama”, kaže Jahić.

On je naglasio da će sindikati istrajati u svojim namjerama do kraja godine.

“Ako, ipak, bude drastičnih poteza Vlade, bez dogovora sa sindikatima, koji moramo parafirati uz određene zaključke, mi ćemo biti za aktiviranje generalnog štrajka, ne samo obrazovanja već i policije, tužilaštva i sudstva. Mi smo jedinstveni u svojim namjerama, jer dijelimo istu sudbinu”, poručio je Jahić.

Jahić kaže da se bliži kraj godine i u da je u toku izrada budžeta za narednu godinu, napomenuvši da situacija, kada je riječ o finansijama i prilivu sredstava nije dobra, zbog čega će se budžeti kreirati u umanjenom iznosu.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da se plata ne umanjuje.

Oktobarska plata i iznos u kojem će biti isplaćena biće tema nekih novih pregovora.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!