Capital.ba

Višković: “Prointer” će nabaviti drugu licencu umjesto SAP-a

02.02.2023. / 16:50

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će “Prointer” nabaviti drugu licencu nakon što je izgubio status ovlaštenog partnera za program SAP od koje zavisi funkcionisanje brojnih republičkih institucija i preduzeća.

višković

Foto: Capital

Kako je portal CAPITAL prvi pisao, kompanija “Prointer” koja je bila zastupnik njeačkog SAP-a izgubila je licencu i od 23. marta ove godine neće više moći da se bavi implementacijom i održavanje, ovog softvera, namijenjenog velikim kompanijama.

Višković u gubitku licence najvećeg svjetskog proizvođača softvera u ovoj oblasti ne vidi nikakav problem, ali je otkrio da je lično razgovarao o tome sa direktorom “Prointera”, što pokazuje veličinu problema u kojem se sada nalaze najveće institucije.

“Vlada se nije time bavila, ali u razgovoru sa direktorom “Prointera” saznao sam da će oni to vrlo brzo riješiti i da će dobiti licencu od druge institucije, tako da ne vidim tu nikakav problem”, rekao je Višković.

“Prointer” izgubio SAP licence, pa nudi savjetovanje institucijama

Nije premijer precizirao da li to znači da će institucije i javna preduzeća, koja su potrošila desetine miliona maraka novca na kupovinu SAP licenci i njihovo implementaciju sada uvoditi drugi softver, ponovo izdvajati milione KM i obučavati zaposlene, samo da bi “Prointer” i dalje zarađivao.

Predsjednik Vlade nije bio jasan u izjavi ali moguće je i da ga direktor “Prointera” ubijedio da će dobiti licencu preko treće firme i tako „ostati u igri“.

IT eksperti objašnjavaju zašto je Prointer izgubio ugovor sa SAP-om

CAPITAL: A. P.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Višković: “Prointer” će nabaviti drugu licencu umjesto SAP-a

    1. PR Lana i CO

      Pazite ove izjave iz Prointera “Institucije i javna preduzeća u kojima smo implementirali SAP rješenja neće pretrpjeti bilo kakvu štetu, istakao je Vladimir Perišić, direktor kompanije Prointer ITSS, članice Infinity International Group nakon što je SAP West Balkans revidirao nivo partnerskog odnosa sa tom kompanijom.” Pa gdje to Prointer implementirao SAP i da on radi, ne u predvidjenom scopu posla, neko ikako da radi. Smjesni ste do bola. U poreskoj upravi SAP je implemtirao SnT, a u Elektroprivredi RS Siemens/ATOS (a Lanaco je sluzio za izalcenje para u interesu RS) Putevi RS nikad nisu ni upalii SAP, ali placaju odrzavanjae u podrsku 1 milion KM godisnje za 30 korisnika SAP i 20 korisinak DMS. Smijurija kakva se nemoze naci nigde. Tako je Prointer radio i u Srbiji do jednog dana kada su ambasadori i stranci rekli dosta, zatrvaraj tu ljackasku firmu koja je orobila javna preduezca, fondove i institucije. Jos se oporavljaju.

    2. Strašno

      Ne znam da li da se smijem ili da plačem …

    3. El Bahattee

      U prevodu, ništa se ne mijenja. Prointer će i dalje javnim ustanovama i preduzećima “pomagati” u pripremi tenderske dokumentacije?! ;)

      • Kupovina papaka

        Sad će biti i u privatnom sektoru… Divno

    4. Siniša

      Bilo bi fino da neko objasni našem premijeru da se licence ne mogu tek tako kupovati kao diplome privatnih univerziteta

    5. S.l.a.v.

      Auuu, jbt… Terminalna faza.

    6. Sasa

      Da li je moguce da si ti toliki balvan? Premijer a ne zna nista ko volina! Pa ovo moze samo ovdje. Zato ste i napravili debilanu da bi ovakvi morzovi mogli biti to sto jesu danas.

      • Zemo

        SAPeće se nekada!