Capital.ba

Španija će predložiti svoj sistem ograničavanja cijene gasa u Evropi

30.08.2022. / 12:30

MADRID- Vlada Španije će predložiti da EU primijeni isti sistem ograničenja cijena koji koristi, navodi vodeći medij u zemlji.

gas

FOTO: Agencije

Najviša španska dužnosnica za energetiku, Teresa Ribera, iznijet će prijedlog za isključivanje gasa iz veleprodajnog tržišta električne energije na sastanku s ministrima energetike EU 9. septembra, izvijestio je španski list El Pais, ne navodeći kako je došao do te informacije. Ribera će također predložiti ograničavanje cijene koja se plaća za emisije CO2.

Španiji i Portugalu ranije ove godine Bruxelles je odobrio izuzeće dopuštajući im odvajanje gasa od električne energije. Cijene na veleprodajnim tržištima u dvjema zemljama znatno su niže nego u ostatku EU.

Španija od jula radi na prijedlogu izmjene evropskog tržišta električne energije. U ponedjeljak je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla da se EU priprema za iskorak na evropsko tržište.

Bloomberg Adria

 

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!