Capital.ba

Bajden potpisao prijedlog zakona o proizvodnji mikročipova

10.08.2022. / 8:40

VAŠINGTON – Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je prijedlog zakona o subvencijama od 52,7 milijardi dolara za američku proizvodnju mikročipova, da bi Amerika postala konkurentnija Kini na polju naučnih i tehnoloških dostignuća.

mikročip

FOTO: Pixabay

Budućnost će imati oznaku `napravljeno u Americi`“, rekao je Bajden i dodao da se ovakva investiciona mjera usvaja “jednom u generaciji”.

U ovom trenutku nije poznato kada će američko Ministarstvo trgovine sastaviti pravila za dodjeljivanje subvencija niti koliki je rok za odobravanje projekata.

Ceremoniji potpisivanja prijedloga zakona, koji je bio godinama u pripremi, prisustvovali su američki poslanici, uključujući pojedine republikance, kao i vodeći ljudi “Mikrona”, “Intela”, Lokhid Martina”, HP-a i AMD-a.

Bijela kuća je saopštila da će usvajanje prijedloga zakona podstaći nove investicije u mikročipove.

Američka administracija ukazala je da je “Mikron” objavio ulaganje od 40 milijardi dolara u proizvodnju memorijskih čipova, čime će udio SAD u ovom tržišnom segmentu biti povećan sa dva na deset odsto.

Kina je lobirala protiv prijedloga zakona o mikročipovima. Ambasada Kine u Vašingtonu saopštila je da se Peking “čvrsto protivi” ovom prijedlogu koji podsjeća na “mentalitet Hladnog rata”.    Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!