Capital.ba

Radnici „Alumine“ bez odgovora iz Vlade, „Pavgord“ upozorava upravu

01.08.2022. / 16:59

ZVORNIK – Radnici kompanije „Alumina“ danas nisu dobili obećane informacije o prodaji potraživanja institucija RS od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju “Pavgordu”, ali nisu ni izašli na protest van kruga fabrike. Pravni zastupnik „Pavgorda“ Aleksandar Sajić poručuje radnicima da nemaju razloga za brigu, za razliku od svog menadžmenta.

Foto: Capital.ba

Predsjednik sindikalne organizacije “Alumine” Radenko Smiljanić kaža za portal CAPITAL da je u subotu održan neformalni sastanak sa ministrom pravde Antonom Kasipovićem koji im je obećao da će učiniti sve što može da ima dostavi tražene informacije.

Na današnjem sastanku sindikata ponovo je zatraženo da se odluka o prodaji stavi van snage i da im se dostave informacije iz Vlade Republike Srpske o uslovima pod kojim je ona sprovedena.

“I dalje čekamo zvanične informacije i da se odluka o prodaji stavi van snage. Od Kasipovića smo u subotu tražili isto, a sada ga javno pozivamo da ispuni obećano. Tražimo odluku o prodaji potraživanja “Birča”, zapisnik o izboru najboljeg ponuđača, da vidimo tu bankarsku garanciju. Neka je javno pokažu”, kaže Smiljanić.

Međutim, kaže Smiljanić, danas im se niko nije javljao u Vladi Srpske.

“Niko se ne javlja niti se želio javiti. Naš zahtjev je bio da radnicima omogući da učestvuju u prodaji, da sve bude transparentno, javno i u zakonskim okvirima. Radnici se plaše “Pavgorda” i svega onoga što ga “kači” od nastanka do danas. Kolike su prosječne plate u “Pavgordu”, kako su prošla preduzeća koje je ranije kupio, gdje su danas “Šećerana”, “Žitopromet” i druga preduzeća. Kada to sagledamo, onda je jasno zašto se radnici plaše i kako da očekujete da budu mirni”, kaže Smiljanić.

Ranije danas se oglasio i “Pokret za Aluminu” koji je u saopštenju pozvao Tužilaštvo i SIPA-u da reaguje zbog zaključaka Vlade Republike Srpske kojim je prihvaćena ponuda “Pavgorda” iz Foče za otkup potraživanja republičkih institucija prema FG” Birač” ad Zvornik u stečaju.

“Potvrđeno je sve ono na šta vam ukazujemo u proteklo vrijeme, a što predstavlja izvršenje niza krivičnih djela. Pozivamo Tužilaštva i SIPA-u da preuzmu transkript i snimak sjednice Vlade”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Sajić: Samo uprava „Alumine“ je ugrožena

Pravni zastupnik “Pavgorda” Aleksandar Sajić kaže da radnici nemaju nikakvog razloga za bilo kakav strah i da se za njih neće ništa promijeniti. Menadžment je taj, kaže on, koji je najugroženiji u ovoj priči.

Postoje neki drugi čiji su interesi ugroženi, a to svakako nisu radnici. Radnici će i dalje raditi u “Alumini”, nadamo se još većoj i boljoj i sa većim platama. Samo je menadžment “Alumine” taj koji ima razloga da se zabrine i on je najugroženiji, nisu radnici. Treba postaviti pitanje kako je moguće da za devet godina “Alumina” ima dvije milijarde prihoda, a povjeriocima nije isplaćena nijedna jedina marka. Da je bila jedna marka dobiti, ona bi bila prebačena na račun “Birača”. Gdje su onda te pare? To je odgovor na sva vaša pitanja“, rekao je Sajić.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske donijela je 28. jula odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija RS od Fabrike glinice “Birač” u stečaju preduzeću „Pavgord“ iz Foče. Tada je rečeno da je ponuda „Pavgorda“ od 42,3 miliona KM jednoglasno prihvaćena jer se njom u cijelosti izmiruju potraživanja republičkih institucija.

CAPITAL: A. PISAREVIĆ

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Radnici „Alumine“ bez odgovora iz Vlade, „Pavgord“ upozorava upravu

    1. Radnik

      „Alumina“ danas izvozi u preko 150 zemalja svijeta, na sve kontinente i postali smo ozbiljan partner naših kupaca i dobavljača u svakom smislu. „Alumina“ je, od otvaranja stečajnog postupka nad Fabrikom glinice „Birač“, u međuvremenu, a do 30.06.2022. godine generisala 78.795.263 KM dobiti. Prosječna plata naših 1.525 zaposlenih je 1.340 KM, a isplaćujemo i 13. platu, mjesečne stimulacije po sektorima, regres, naknadu za Božić i Vaskrs.

      Sa ovim uspjesima, istovremeno, postali smo i plijen raznih interesnih grupa, kontroverznih firmi i lokalnih političara.

      U proteklih nekoliko dana, pojavljuju se izjave firme „Pavgord“ iz Foče i njihovog pravnog zastupnika advokata Sajića, a u vezi sa navodnim unaprjeđenjem proizvodnje „Alumine“, kreiranjem dodatnih radnih mjesta i navodno nuđenjem boljih uslova rada u „Alumini“.

      Sama činjenica da se izjašnjavamo na ove infantilne navode i jeftine političke pamflete je poražavajuća, ali stepen njihove društvene štetnosti i malicioznosti je veliki, pa smo obavezni da se kratko izjasnimo.

      Predstavnici „Pavgorda“, budite ljubazni da prvo sagledate platne liste vaših radnika u „Pavgordu“, da provjerite da li plaćate sve poreze i doprinose, kakav vam je kreditni rejting, kakvi su vam prihodi, struktura kupaca i dobavljača i čime se sve bavite. Zaboravili ste da kažete kako su pod vašom upravom prošle firme „Žitopromet“ i „Šećerana“ te Vanekov mlin iz Bijeljine. Blizu nam je Bijeljina, sve je vidljivo golim okom. Kupovine fočanskih firmi i da ne pominjemo. Jel ovim garantujete svijetlu budućnost za „Aluminu“ i njene radnike?

      Vi ste posljednji na svijetu koji treba da pridikujete o dužini trajanja stečajnog postupka u „Biraču“ ili o raspodjeli dobiti u „Alumini“, a što upravo govori o stepenu vaše malicioznosti. Naime, „Pavgord“ je kupio najveći dio nepriznatih potraživanja od Ukio banke, upravo one banke koja je bila aktivni saučesnik svih šteta i nezakonitosti koje su načinjene „Biraču“, „Alumini“ i Republici Srpskoj. Ako se ne varamo, to je Sajiću Vaš klijent, kao što je i „Pavgord“, i primjetno je sinhrono i zajedničko djelovanje Ukio banke i „Pavgorda“ prema FG „Birač“ i „Alumini“.

      Sa druge strane, firme povezane sa Ukio bankom su ostavile FG „Birač“ sa 737.699.803 KM akumuliranog gubitka!!! Ako pričate Sajiću o isplati nekih para na račun „Birača“, a pod pretpostavkom da pod tim podrazumjevate raspodjelu dobiti, trebalo bi da znate da su na dan 31.12.2013. godine, gubici nad „Aluminom“ bili 252.888.794 KM, a kapital 253.072.107 KM. Uz elementarno poznavanje finansija i korporativnog prava bilo bi vam jasno da se ne može isplaćivati bilo koja dobit osnivaču dok se ne pokriju gubici iz ranijeg perioda, dakle iz perioda litvanske uprave.

      Ako sa takvim znanjem nastupate u pretenzijma da uđete u tabelu povjerilaca „Birača“, te da preuzmete „Aluminu“, moramo vam reći da ste zalutali na vašem putu, i da je „Alumina“ prevelika kompanija da bi bila tretirana na vama poznat način upravljanja.

    2. Sasa

      Ovaj Sajic je pri.lup covjek…