Capital.ba

Manji izvoz gasa zbog eksplozije u fabrici

17.07.2022. / 8:02

DALAS –  Izvoz prirodnog gasa iz SAD u Evropu mogao bi tokom jula da bude smanjen za 150.000 tona zbog eksplozije u postrojenju za proizvodnju gasa “Friport” u Teksasu, izjavio je danas zvaničnik firme “Vigon konsalting” Ivan Timonin.

FOTO: Freeport Texas – Houston Cronicle

Prema njegovim riječima, u prvoj polovini ove godine SAD su isporučile 65 miliona tona gasa Evropi, od čega devet miliona tokom proteklog mjeseca.

“Određena smanjenja od oko 150.000 tona mogu se očekivati tokom jula zbog incidenta u postrojenju u Friportu”, naglasio je Timonin.

On je istakao da je Evropa za Ameriku u prvoj polovini godine postala prioritetno tržište i da je oko 70 odsto od ukupne proizvodnje gasa upućeno na Stari kontinent.

Eksplozija u postrojenju u “Friportu” odjeknula je 8. juna što je dovelo do oštećenja i zatvaranja kompleksa.

Analitičari smatraju da postrojenje neće uspostaviti normalan rad do kraja godine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!