Capital.ba

„HE na Vrbasu“ planiraju izgradnju solarne elektrane “Ada polje”

20.04.2022. / 15:20

BANJALUKA – “Hidroelektrane na Vrbasu” planiraju izgradnju solarne elektrane “Ada polje” na lijevoj obali rijeke Vrbas, na udaljenosti od oko dva kilometra nizvodno od brane HE “Bočac”, rekao je danas v.d. direktora ovog preduzeća Goran Milanović na sastanku sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenkom Golić.

Ada polje

Foto: Hidroelektrane na Vrbasu

Naglasio je da bi solarni paneli dali mogućnost balansirane proizvodnje električne energije, posebno ljeti, u vrijeme nižeg vodostaja.

Golićeva je pozdravila namjeru da se investira u ovaj vid proizvodnje energije i naglasila da će Ministarstvo “Hidroelektranama na Vrbasu” pružiti maksimalnu podršku u okviru svojih nadležnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku, u kojem je učestvovao i načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević, razgovaralo se i o problemu plutajućeg otpada koji se sakuplja u akumulaciji HE Bočac.

Milanović je obavijestio Golićevu da je trenutno situacija zadovoljavajuća i da je poseban akcenat u čišćenju stavljen na lokaciju Crna rijeka.

Ministarka je istakla da se problem plutajućeg otpada mora rješavati sistemski u cijelom slivu Vrbasa, jer najveći dio otpada dolazi iz federalnih opština u gornjem toku rijeke, a zadržavanje, čišćenje i dalje upravljanje ovim otpadom finasiraju subjekti iz RS. Nezavsine novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „HE na Vrbasu“ planiraju izgradnju solarne elektrane “Ada polje”

    1. Rajko

      Ovaj direktor Milanovic zna da se najlakše moze lapati preko investicija. Gdje se pare trose najlakse se skida kajmak.

    2. Dragan

      Zar nema vec previše privatnika koji vec zavlace ovom narodu ruku u džep preko naknade za obnovljive izvore na računima za struju, nego sad jos treba i državna firma HE Borac isto to radi?