Capital.ba

Rusiji neće biti lako prihvatiti plaćanje nafte u bitkoinima

25.03.2022. / 16:20

MOSKVA – Rusija je nagovijestila mogućnost korišćenja bitkoina za plaćanje roba u zemlji, što je potez za koji analitičari kažu da bi u praksi moglo biti teže za izvesti.

bitminer

Foto: Pexels

U komentarima datim na konferenciji za novinare u četvrtak, Pavel Zavalny, šef komiteta ruske Državne dume za energetiku, rekao je da će vlada biti otvorena za fleksibilnije opcije plaćanja nafte i plina od strane “prijateljskih” nacija.

Mi nudimo Kini da pređe na transakcije u nacionalnim valutama, kao što su rublja i renminbi, već neko vrijeme”, rekao je on, prema prevedenom izvještaju tih komentara. “S Turskom bi to bile lira i rublja. Skupovi valuta mogu biti različiti; to je uobičajena praksa. Takođe možete trgovati bitkoinima.”

Rusija se bori sa talasom sankcija koje su uvele SAD, EU i saveznici kao odgovor na rat u Ukrajini  prije više od mjesec dana, s više mjera najavljenih ove sedmice. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u petak navodno rekao da je cilj Zapada “da uništi, slomi, “uguši” rusku ekonomiju i Rusiju u cjelini”.

Ranije ove sedmice, Putin je najavio da će Rusija zahtijevati da “neprijateljske zemlje” koriste rublje za nesmetan protok nafte i gasa. Zemlja se borila da pronađe kupce za svoju naftu ranije u martu, iako su Kina i Indija navodno kupovale jeftiniju sirovu naftu iz Rusije.

Evropa se bori da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata. SAD i EU u petak su najavile novo partnerstvo koje vodi ka dostizanju tog cilja.

Neki su pripisali rast bitkoina BTCUSD u četvrtak komentaru Zavalnyja. Kriptovaluta je u petak porasla 4,7% na 44.870 dolara, a ove sedmice kriptovaluta je porasla za 7%.

Vijesti su podigle cijenu bitkoina iznad otpora od 100-DMA (dnevnog pokretnog prosjeka), ali postoji nekoliko pitanja koja vise u zraku“, rekao je klijentima Ipek Ozkardeskaya, viši analitičar Swissquote banke.

Prvo: Kina mrzi bitcoin; hoće li se predomisliti radi jeftinu rusku naftu? Ako Kina kupi rusku naftu u zamjenu za bitcoin, hoće li i Kinezi moći trgovati bitkoinima? Onda, koliko dugo će Zapad, koji nedavno nije želio da nametne ograničenja za bitkoin, tolerisati da Rusija zaobilazi sankcije putem bitkoina. Da  li bi Zapad mogao zabraniti ruski bitkoin kao što je to učinio s ruskim zlatom? I ako bi, da li je uopšte moguće zabraniti ‘ruski’ bitkoin?” rekla je Ozkardeskaya.

U četvrtak, visoki zvaničnik američke administracije rekao je da će G7 i Evropska unija nastaviti da „otupljuju“ sposobnost Centralne banke Rusije da raspoređuje međunarodne rezerve jasno stavljajući do znanja da je svaka transakcija koja uključuje zlato u vezi sa Centralnom bankom Rusije zabranjena.”

Izvor: marketwatch.com

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!