Capital.ba

Devet slovenskih banaka traži ocjenu ustavnosti zakona o “švajcarcima”

01.03.2022. / 9:30

LJUBLJANA – Devet banaka u Sloveniji podnijelo je inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti zakona kojim se reguliše pitanje kredita u švajcarskim francima.

franak

FOTO: Pixabay

Sud će najprije odlučivati o njihovom prijedlogu za suspenziju zakona.

Uvijek smo se protivili ovoj metodi, a Udruženje slovenskih banaka i pravna i ekonomnska struka upozoravaju na iznimno štetne posljedice takvog načina rješavanja sporova koji proizlaze iz valjanih i zakonito sklopljenih ugovora, jer njihovo rješavanje pripada sudovima“, rekla je na konferenciji za novinare u Ljubljani direktorica Udruženja Stanislava Zadravec Caprirolo, izvještava RTV Slovenije.

Prema njezinim riječima, Narodna skupština koja je usvojila zakon i Nacionalno vijeće koje je zakon uputilo u saborsku proceduru nisu uzeli u obzir nikakve argumente Udruženja banaka, struke ili nekih institucija, kao npr. Banke Slovenije i Europske centralne banke. Moody””s je svoje prognoze za banke već pretvorio u negativne, a druge agencije za kreditni rejting sada čekaju potez Ustavnog suda.

Kako je istaknuo Zadravec Caprirolo, zakon je štetan, jer nakon lošeg rejtinga bankarskog sistema obično slijede lošiji rejting države, što će dovesti do viših troškova zaduživanja za sve.

Devet banaka koje su od sredine 2004. do kraja 2010. godine, odnosno u zakonskom razdoblju, nudile kredite u švajcarskim francima, sudu je predložilo obustavu provedbe zakona i zato što je zakon neprovediv, dodala je Zadravec Caprirolo.

Zbog propisa o zaštiti ličnih podataka za kreditne ugovore koji su otplaćeni prije više od 10 godina, banke više ne raspolažu podacima, a zakon im nameće velike kazne.

Zakon o ograničenju i raspodjeli valutnog rizika među zajmodavcima i zajmoprimcima kredita u  francima stupio je na snagu u subotu nakon višegodišnjih napora Udruge Franak.

Banke se tome protive jer smatraju da se nakon što je švajcarska centralna banka 2015. godine ukinula vrijednost limita za švajcarsku valutu, to pitanje mora rješavati pojedinačno, a ne sistematski.

Udruženje Frank procjenjuje da se oko 32.000 domaćinstava zadužilo u švicarskim francima.    Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!