Capital.ba

Cilj Egipta je privući 30.000 turista godišnje iz BiH

13.02.2022. / 14:25

HURGADA – Turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana koja omogućava ubrzani razvoj Egipta, a da u ovoj zemlji ozbiljno računaju na turiste iz BiH pokazuje i činjenica da “Er Kairo” od 1. aprila uspostavlja redovnu avio-liniju Banjaluka-Hurgada, dok linija Sarajevo-Hurgada kreće od 29. aprila.

hurgada

Foto: Nezavisne novine

Predstavnik Ministarstva turizma Egipta Mahmud Jaser ukazao je da se u vrijeme pandemije bori za svakog turistu, te da se puno polaže na bezbjednost gostiju.

Da se računa na turiste sa zapadnog Balkana pokazuje i činjenica da od aprila ove godine avio-kompanije “Edžipt er” – “Er Kairo” uspostavljaju direktne avio-linije sa Egiptom.

Ambasador Egipta u BiH Jaser Abdelrahman Ali Sorur rekao je da svi putnici koji putuju preko turističkih agencija, u grupama od deset i više putnika, vize mogu izvaditi na aerodromu u Egiptu.

Ambasador Sorur ističe da je cilj turističkih organizacija iz Egipta da avioni koji putuju iz njegove zemlje za BiH ne bi trebali da idu prazni jer ima mnogo Egipćana koji su zainteresovani za turističke posjete zemljama zapadnog Balkana.

On je napomenuo da na godišnjem nivou Egipat od turizma ima oko osam milijardi američkih dolara prihoda, što je čak više od prihoda koje dobije od Sueckog kanala.

Egipatski ambasador ističe da je cilj turističkih organizacija iz Egipta da godišnje u sezoni oko 30.000 turista iz BiH posjeti njegovu zemlju koja u smislu ponude ima šta da pokaže.

On je naglasio da bi turističke organizacije BiH trebale da nađu interesa da i njegovi sugrađani kao turisti posjete BiH, ističući za primjer Jahorinu.

“Kada sam svojoj rodbini pokazao fotografije sa Jahorine pune snijega i sa skijašima odmah su se zainteresovali. Zamislite kod nas je najveći snijeg koji smo imali bio svega nekoliko centimetara. Prvi put sam stao na skije upravo na Jahorini i siguran sam da bi mnogi moji zemljaci željeli to isto”, kaže Sorur.

On je izrazio nadu da će uskoro biti skraćen i rok za izdavanje vize za Egipćane koji ulaze u BiH jer kada apliciraju za vize u zemlje EU čekaju sedam dana, za razliku od četiri sedmice koliko je potrebno za BiH.

Grupa novinara iz BiH u organizaciji egipatskog Ministarstva turizma boravi u Egiptu u okviru projekta koji ima za cilj promociju turističkih potencijala te zemlje. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!