Capital.ba

Olakšice banaka i MKO u RS produžavaju se za još tri mjeseca

14.12.2021. / 9:30

BANJALUKA – Pojedine privremene mjere u Republici Srpskoj za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih Covidom biće produžene na još tri mjeseca klijentima banaka i mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj, sadržano je u prijedlogu odluka objavljenih na sajtu agencije za bankarstvo RS, izvještava Indikator.ba.

carine

FOTO: Pixabay

U prijedlogu odluka predviđeno je produženje važenja odluke o privremenim mjerama u dijelu koji se odnosi na grejs period za otplatu glavnice kreditnih obaveza u sučaju kredita koji se otplaćuju anuitetno.

Važenje ove mjere koja ističe sa 31. decembrom ove godine, produžuje se do 31. marta 2022. godine.

Takođe, planira se i produženje roka dospjeća kredita s jednokratnim dospjećem, uključujući i revolving kredite i prekoračenja po transakcionim računima na period do najduže do 31.3.2022. pri čemu bi klijenti tokom tog perioda mogli koristiti dio izloženosti koji je bio neiskorišćen na dan modifikcije.

Agencija za bankarstvo RS je u martu 2021. produžila rokove za podnošenje zahtjeva za odobrenje posebnih mjera klijentima banaka čiji su prihodi, odnosno izvori za otplatu i dalje smanjeni kao posljedica uticaja pandemije, čime je otežano, onemogućeno ili će biti onemogućeno njihovo izmirivanje obaveza prema bankama i drugim finansijskim institucijama.

Klijentima je odobreno da podnose zahtjeve za posebnim mjerma tokom 2021., pri čemu je moratorij na otplatu obaveza prema banci mogao biti odobren, sa istekom do 30.06.2021. godine, a grejs period sa istekom do 31.12.2021. godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo zaključno sa 30.06.2021. godine, stanje kredita u bankama po kojima su do sada bile odobrene mjere iznosi 878 miliona KM ili 16 posto portfolija , a od čega se 173 miliona KM odnosi na kredite po kojima su još aktivne mjere (na grejs period se odnosi 95 miliona KM, a na moratorije 9 miliona KM), dok se 705 miliona KM odnosi na kredite po kojima su odobrene mjere istekle.

Mikrokreditne organizacije u RS sz sa 30.06.2021. godine odobrile 10.592 zahtjeva klijenata u ukupnom iznosu od 47,2 miliona KM, što predstavlja 11,3 posto stanja ukupnih plasiranih kredita.   Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!