Capital.ba

MMF: Velike ekonomske posljedice ukoliko RS napusti UIO BiH

08.12.2021. / 12:50

BANJALUKA – Ukoliko se Republika Srpska povuče iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH to će po nju imati velike ekonomske posljedice, izjavio je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Endru Džuel.

Džuel

FOTO: Nezavisne

Ne želeći da ulazi u problematiku zbog koje je došlo do ove inicijative, Džuel ocjenjuje kako bi se dokazano dobar okvir za prikupljanje poreza u BiH raspao.

“Bosna i Hercegovina bi se tada vjerovatno vratila u situaciju prije nego je uspostavljna UINO, kada su poreska konkurencija između entiteta i raširena poreska evazija umanjivale prihode širom zemlje. Niži prihodi bi u ovom slučaju ugrozili ključne usluge koje vlade trenutno pružaju. Rasformiranje UIO bi takođe ugrozilo blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH što trenutno UIO osigurava putem automatskog mehanizma koji je izolovan od političkog uplitanja. Čak i da entiteti ostanu opredjeljeni servisiranju svojih obaveza, tranzicija od ovog provjerenog mehanizma bi vjerovatno oslabila raspoloženje investitora i povećala troškove zaduživanja”, upozorava Džuel.

Dodaje kako MMF zbog toga podstiče vlasti da očuvaju integritet UIO BiH, koja je prema njihovoj ocjeni stub ekonomije koji služi građanima BiH.

Iz MMF-a podsjećaju kako se prihodi koje UIO prikuplja koriste za finansiranje škola, bolnica, za izgradnju puteva i autoputeva te za isplatu penzija.

Izuzev u 2020. godini kada nas je pogodila pandemija, ovi prihodi posljednjih godina bilježe stalni rast. Sa oporavkom ekonomije, mi očekujemo da će ove godine prihodi od indirektnih/neizravnih poreza dostići najviši nivo do sada”, poručio je Džuel.

CAPITAL: D.T. 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!